5 стратегии, които могат да ви помогнат да дисциплинирате детето си

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 
alt
Порядък и дисциплина... по-трудно за следване в наши дни, нали! Когато децата имат достъп до все повече и повече информация, те искат все повече и повече неща, а бързото темпо, с което работят родителите, също допринася за избухванията и гнева на малчуганите. Но за да се развива възможно най-хармонично, детето се нуждае от дисциплина. Но не такава, която се налага насила. Напротив! Ето 5 стратегии, препоръчани от американската психоложка Ерика Райшер...
Днешното родителство е много по-предизвикателно от начина, по който сме били възпитавани. Съвременното възпитание се различава все повече от това преди 30-40 години, но децата се нуждаят от дисциплина, независимо в какво време живеем. Американският психолог Ерика Райшер излага в книгата си "Какво правят великите родители: 75 прости стратегии за отглеждане на деца, които просперират" някои стратегии, които могат да ви помогнат, когато става въпрос за дисциплиниране на децата ви 
 
Ето 5 от тях:
Анализирайте и разбирайте поведението им!
Децата винаги експериментират в социалната сфера, а родителят е основният обект, който те тестват. Той е най-удобният, най-близкият. Колко пъти сте виждали детето си да прави нещо неподходящо - например да прегръща брат си или сестра си или да краде играчките им - и сте му обръщали внимание, а то продължава въпреки предупреждението ви? "Той опитва търпението ми!" - вероятно сте си казвали. Според теорията на психолога Ерика Райшер той прави точно това: изпитва ви. Ето защо е толкова важно да не му се поддавате, да се опитвате да не се ядосвате, да не повишавате глас пред него. 
alt
Заменете "НЕ" с "ДА"!
Ако си водите запис колко пъти сте използвали "НЕ" в разговорите с детето си, ще се изплашите. Вместо да настоявате на "Не" - "Не ти е позволено да излезеш навън", "Не ти е позволено да играеш на компютъра", "Не ти е позволено да отидеш в парка" - използвайте "Да", така че да получите това, което искате, когато детето ви иска нещо друго. Ето един пример: "Да, можем да отидем в парка... само след като приключиш със закуската си и подредиш стаята си".  "Да, можеш да поиграеш на таблета за половин час, само ако си свършиш домашните". "Да, можеш да помолиш Дядо Коледа за нов модел детски колички, само ако се откажеш от някои от старите си". Като използвате подобни фрази, които започват с "Да", детето ви не се чувства толкова ограничено и следователно не се съпротивлява толкова силно на вашите правила.

Кажете му какво ви притеснява!
Не можете да запазите самообладание и е съвсем естествено да се дразните, когато водите противоречива дискусия с младшия си служител. В тези напрегнати моменти, вместо да му кажете, че е разстроен, че ви дразни - което ще го накара моментално да се защити - обяснете, че вие също сте ядосан, разстроен и че поведението му ви притеснява. Това е фина стратегия за "пренасяне", чрез която не го обвинявате в нещо, а чрез която общувате. И трябва да избягвате фрази като "Не те ли е срам?", "Ти си виновен!", "Ще видиш!".
 
Какво да правите с "Моля! Моля..."?
Във всеки тълковен речник думата "настояване" би трябвало да описва сцена, в която детето иска нещо конкретно, нещо, което родителят е забранил или ограничил. И в този момент започва онова "Моля, моля!", изречено хиляди пъти до психическото изтощение на родителя. Това е като да дърпате лоста на музикална кутия хиляди пъти, непрекъснато, без прекъсване... ще се счупи, ще се счупи. В същото време, ако след хиляда пъти го дръпнете отново... може да спечелите джакпота. Така че... не се поддавайте! 
 
Как да се отървете от мрънкането
"Но аз не мога да си обуя обувките сам" - въпреки че детето вече е на 5 години, "Жаден съм. Мога ли да пия малко вода?" - дори и да има чаша на масата. "Не мога да си облека пижамата"... Детето знае, че ако постоянно хленчи, накрая ще се предадете и ще задоволите желанията му. Какъв е съветът на Ерика Райшер? Определете стратегията си в две категории: цели и средства. Например кажете на детето си, че разбирате, че иска чаша вода (цел), но му кажете, че няма да я получи, ако не промени тона си (средство, метод).

Източник:https://kidmagia.ro/

 
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

5 стратегии, които могат да ви помогнат да дисциплинирате детето си - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: