Пристрастяване към телефона при деца

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
altПристрастяването към телефона при децата - Колко време пред екрана е позволено на децата и как да се поставят разумни и здравословни граници. Симптоми и усложнения на прекомерното време пред екрана.
СЪДЪРЖАНИЕ:
1. Какво представлява пристрастяването към телефона?
2. Признаци и симптоми на пристрастяване към телефона при децата
3. Съвети и решения
4. Препоръки за използването на телефона и екрана
Какво представлява пристрастяването към телефона при децата?
Когато детето ви не обръща внимание на приятелите си и на всички около себе си, игнорира родителите си и продължава да си играе на телефона, държи се раздразнено и агресивно, когато му отнемете телефона. Родителите трябва да вземат мерки, защото това може да е пристрастяване към телефона.
Живеем в ерата на технологиите и е почти невъзможно малките деца да нямат достъп до телефон. Технологиите ни помагат по безброй начини и улесняват живота ни, но в същото време те имат и обратна страна, а именно пристрастяване. То оказва влияние върху начина ни на мислене, поведението ни, социалния и семейния ни живот и т.н.

Децата и прекомерното използване на телефони
Прекалено много време, прекарано с телефона, при децата - последици:
Въпреки че телефонът е полезен за поддържане на връзка с тях, той може да попречи на училището и на отношенията на децата с другите. Прекалено многото време прекарано на телефона, може да повлияе на взаимодействието с хората в реалния живот и да има отрицателно въздействие върху ежедневието.
Пристрастяването към технологичните устройства е по-лошо за децата. Електронните екрани са толкова привлекателни, че за детето е трудно да се обърне към нещо друго, за да избегне скуката и да има занимание - така детето лесно може да се пристрасти към екрана. В това отношение YouTube е стресиращ фактор за родителите, но въпреки че YouTube предлага родителски контрол, само 40 % от родителите се възползват от него. Друг проблем са Facebook, Messenger и други примери за социални медии и т.н. Въпреки че приложенията от този тип могат да поддържат връзката на децата и тийнейджърите с приятелите и семейството, онлайн съобщенията не позволяват физически контакт или разбиране на емоциите зад съобщенията.
Страх от изчерпване на телефона
Пристрастяването към смартфоните, понякога известно като "номофобия" (страх от това да останеш без мобилен телефон), често се подхранва от проблем, свързан с прекомерното време, прекарано в интернет, или от пристрастяване към интернет. По принцип пристрастяването не е към самия телефон, а към игрите, приложенията и социалните мрежи.
Курсове за грижи за деца
На първо място, пристрастяването към социалните мрежи, съобщенията и текстовите съобщения може да стигне дотам, че виртуалните, онлайн приятелства да станат по-важни от отношенията в реалния живот. Възниква и информационно претоварване. Сърфиране в уебсайтове, гледане на видеоклипове, играене на игри - всичко това може да доведе до намаляване на продуктивността в училище и детето да се окаже изолирано в продължение на часове. Те на практика забравят за реалния свят, хобитата и социалните дейности.
Интернет носи със себе си и по-голям риск от гледане на неподходящо за възрастта онлайн съдържание, общуване с непознати, риск от онлайн тормоз и кибертормоз.

Телефонът и психичното здраве

Прекомерната употреба на смартфон често може да доведе до стрес, тревожност, депресия, самота. В същото време телефонът често се използва фиксирано в такива ситуации, което всъщност може да ги влоши. По този начин той се използва като спасителен пояс за облекчаване на негативните състояния, но всъщност носи повече вреда, отколкото полза. Прекомерната употреба на телефона може да подхрани тревожността, да повиши нивата на стрес (необходимостта от постоянна проверка на социалните мрежи например), проблеми с вниманието, проблеми с концентрацията (отвличане на вниманието от важни задачи, домашна работа и т.н.). Освен това тя влияе върху качеството на съня и броя на часовете, в които се спи, което може да има сериозно отражение върху цялостното психично здраве.
alt
Признаци и симптоми на пристрастяване към телефона при децата

Като цяло признаците за това, че детето прекарва твърде много време на телефона и става дума за пристрастяване, са, че то пренебрегва взаимоотношенията с другите, пренебрегва училището, домашната работа, хобитата или други важни неща в живота си. Детето често пренебрегва определени задачи вкъщи и домашните за училище, изолира се от семейството и приятелите си, крие се на различни места в къщата, за да остане на телефона, реагира негативно, когато му вземат телефона, когато няма достъп до интернет или няма батерия на телефона си.
Когато не може да използва телефона, се появяват симптоми като безпокойство, гняв, раздразнителност, проблеми с концентрацията.
Съвети и решения

1. Общувайте открито с детето си
Говорете с детето си за неблагоприятните последици от прекаленото използване на телефона и интернет. Обяснете рисковете. Проведете семейна среща, за да измислите план за използването на телефона. Определете правилата заедно - по този начин детето ще има принос, идеи и ще се чувства въвлечено в решенията. Най-добрият разговор може да бъде за това как смартфоните се вписват в семейните ценности. Обсъдете възможността да се наслаждавате на повече семейно време, време сред природата и т.н.
2. Определете правилата и границите
Определете правила за използването на телефона, ясни граници, обяснени и прилагани по положителен начин. Например можете да се споразумеете да не говорите по телефона през определен период от време вечер, да не използвате телефона по време на хранене, преди лягане и да нямате достъп до телефона по време на изпити или контролни. Можете да създадете зони, свободни от телефони, в дома си, например в хола или кухнята. Можете да забраните телефоните на масата и в спалните и да настоявате известията да се изключват след определен час вечер.
Чрез създаването на подобни правила децата ще се научат да спазват граници и да бъдат по-отговорни още в ранна възраст.
3. Използвайте родителски контрол, за да ограничите излагането на насилие и порнография
Добре е да наблюдавате дейността на детето си в интернет и да използвате родителски контрол. Съществуват стотици приложения за родителски контрол, които родителите могат да инсталират, за да ограничат достъпа на детето си до интернет, използването на смартфон и да му помогнат да следи дейността на телефона. Някои приложения могат дори да включват услуги за намиране и планиране на ежедневни задачи, за да бъдат малките по-отговорни.
alt
4. Давайте пример на детето си

Децата имат силен импулс да подражават, затова е важно да управлявате собственото си поведение и използването на интернет. Не е нормално да помолите детето си да се изключи от мрежата по време на вечеря, докато вие използвате телефона или таблета си. Не позволявайте на собствения си смартфон да отвлича вниманието ви от взаимодействието между родителите и децата. Пристрастяването към телефона може да засегне не само детето ви, но и възрастните. Често постоянно проверяваме телефона си при всяко известие, сърфираме в интернет с часове и прекарваме твърде много време в социалните мрежи. Тогава какъв пример даваме на нашите малки деца? Дайте пример на детето, създайте правила и за себе си, за да разберат малките, че така е по-добре за всички, а не че това са правила, наложени само на тях.
5. Не превръщайте технологиите във враг
Трябва да признаем, че всички сме привлечени от телефона, интернет, приложенията, така че не е редно да бъдем твърде негативно настроени. Трябва да признаем, дори и пред децата, че телефонът, интернет и технологиите имат много предимства, но да следваме здравословни навици и да използваме технологиите по продуктивен начин.
6. Насърчаване на други интереси и социални дейности
Отвличайте вниманието на детето от телефона с други хобита и дейности, като спорт, детски клубове и извънкласни занимания.
Ето някои идеи за ваканционни занимания за деца.
Съвети относно използването на телефона и екрана
използване на телефон при деца
alt
0-5 години
Като цяло педиатрите препоръчват на тази възраст детето ви да е в голяма степен без всякакъв вид екран - до 18 месеца то трябва да е напълно без екран. Единственото изключение може да бъде разговорите с баба и дядо, например. Между 18 и 24 месеца те могат да започнат да се наслаждават на малко време пред екрана, но само с телефон в ръцете на възрастен. След това може да се разреши максимум един час, но само с проверено от родителите съдържание и под техния строг надзор за подходящо за възрастта образователно съдържание.
Тези устройства могат да доведат до постоянна свръхстимулация, поради което могат да предизвикат пристрастяване. Не самата технология е "вредна" за децата, а начинът, по който се използва, когато ги откъсва от основните потребности (като сън, храна, чист въздух и физическа активност), както и от по-големите потребности (като чувство за принадлежност и смисъл на живота).
Ако малките деца свикнат с екраните от ранна възраст, мозъкът им губи способността да работи за допамина. Социалните умения също се усвояват лично. Децата трябва да общуват лице в лице, като гледат други човешки същества в очите, за да се научат да развиват емпатия и да разчитат израженията на лицето.
alt
6-12 години

С напредването на възрастта на децата можете леко да разхлабите правилата, но трябва да ограничите общото време, прекарано пред екрана, до максимум 2 часа. Въпреки че много деца на тази възраст имат собствен телефон, това не е препоръчително - или ако имат, да имат ограничен и контролиран достъп до интернет. Контролът на съдържанието също е важен. Родителите трябва да знаят точно какви приложения искат да изтеглят децата им и как работят те. Софтуерът за родителски контрол може да бъде безценен в тази ситуация.
12-14 години

Обикновено на тази възраст много родители дават на децата си собствен смартфон. Първо вижте за какво е необходим телефонът на детето ви и определете някои правила за това какво може и какво не може да се прави на телефона, съчетани с разумни последствия за нарушаване на правилата - не наказания. Ограничението от 2 часа трябва до голяма степен да се запази.
alt
Деца над 15 години

Ограниченията трябва да продължат да съществуват, но можете да започнете леко да ги облекчавате. Погрижете се да разговаряте с тийнейджърите за тяхната онлайн активност, какво правят и с кого говорят, и внимавайте за кибертормоз.
Тук има известна свобода и не бива да забравяме, че телефоните са полезни в много отношения. Децата могат да изследват всякакви научни и артистични "сфери", които преди са били трудни за тях. Насърчавайте детето си да използва технологиите за добро.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Пристрастяване към телефона при деца - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: