Искате ли да имате отговорно, съпричастно, любопитно и креативно дете? Ето 7 игри, които ще ви помогнат

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altЧрез играта малките деца развиват умения, които са им необходими по-късно в живота - как да бъдат отговорни, как да изразяват идеите и чувствата си, как работят нещата, какво чувстват другите, какъв е техният свят. Помогнете им да открият света и своето място в него с помощта на игри.
 
Спрете да губите време, а започнете да играете. Помогнете му да открие света и мястото си в него с помощта на игри. 
Играта може да има много форми. Има много начини децата да се учат чрез игра - от каране на колело до игра с въображение. Играта всъщност е първото училище за откривателство на детето, начинът, по който то изследва, проучва света и постепенно започва да го разбира. Нашата роля е да се уверим, че те имат възможно най-много възможности да учат чрез игра. В тази статия ще откриете кои игри развиват креативността на вашето дете, като същевременно го правят отговорно и съпричастно.
Може би си мислите, че измислянето на възможно най-много възможности за игра е много трудна задача. Но децата обичат да играят и не се нуждаят от никакво насърчаване, за да играят. Те просто играят от момента, в който се събудят, до момента, в който заспят. Играта е много важна на тяхната възраст. Малките деца са сензорни ученици, които обичат да докосват, миришат и вкусват, за да разберат света около тях. По време на играта те откриват света.

Те откриват организацията и стават отговорни

Искате ли да имате отговорно и организирано дете? Можете да развиете тези качества още от ранна възраст.
Домът е първото училище, което посещават нашите деца. Много родители се оплакват, че малчуганите им са разхвърляни, че не подреждат вещите си. Но показвали ли сте им някога как да го правят? Игрите, които им помагат да се организират, може да забавят ежедневните ви задължения вкъщи, но приемете това и ще имате организирано и отговорно дете.

altИГРА: Открийте нарушителя! (от 2 години)

За тази игра не ви е необходимо нищо специално. Използвайте каквото има около вас в къщата. Първо, всеки ден му показвайте къде седят нещата, които използваме: чекмеджето, където "живеят" вилиците, кутията за обувки, където почиват обувките, етажерката, където спят книжките с приказки, или хладилникът - къщата на храната. След това го предизвикайте да открие натрапника, като скриете вилица в книжарницата, играчка в хладилника или парче плод в библиотеката. Помолете го да ги открие и да ви покаже къде всъщност им е мястото.

ПРЕДИМСТВА: открива организационни умения и ги превръща в отговорни хора

Според авторите на книгата (Здравословно възпитание на малки деца и деца в предучилищна възраст), Бридж А. Барнс и Стивън М. Йорк, "тези задачи ви дават възможност да научите малките деца на отговорност, което може да им помогне да бъдат полезни в семейството, в обществото, но също така развива организационните им умения".
Открийте сетивата и научете повече за тях
Ако играете редовно, тази игра ще подобри наблюдателността, вниманието и паметта на детето ви.  Необходими са ви само шал, с който да си завържете очите, един по един, и няколко предмета от дома, с различна текстура, големина, вкус и аромат.

ИГРА: Познайте какво чувствате! (от 3 години)

Кажете на детето си, че ще започнете многостепенна игра за отгатване. Тъй като очите ни дават най-много информация за света, ще трябва да ги покрием с шал, за да дадем възможност на другите ни сетивни органи да ни дадат информация за света около нас. Докато детето е със завързани очи, изберете няколко обикновени предмета и му кажете да ги пипне и да разбере по формата им какви са. В зависимост от възрастта на детето можете да изберете по-прости предмети (топки, кукли, колички, книги) или по-сложни (украшения, орехови ядки, прибори и др.). Изберете материали с различна текстура, меки и твърди: гъба, кадифе, вълна, кожа, четка, дърво, метал, пластмаса. Оставете детето да опипа повърхността им и да познае какъв е материалът. Кажете му да не бърза и да бъде много внимателно
altСъщо така му кажете да обръща внимание на усещанията за удоволствие или дискомфорт, които изпитва, когато ги усеща. Когато малчуганът ви успее да ги разпознае, преминете към следващия етап. Току-що е открило усещането за допир.
Следващият етап е разпознаването на звуци. Подгответе предмети, които издават различни звуци, и след това накарайте детето си да ги слуша. Например изберете звуците, издавани от ножица, мелница, мачкане на материал, звук на мъниста, два метала, които се търкат един в друг, звук на стъкло и т.н. Помолете го да каже кои звуци му харесват най-много.
 
Следващото ниво е вкусът. Накарайте ги да опитват предимно храни, но също така да усещат на езика си вкусове на предмети, които не са храни (например вкуса на метален предмет).
Последното ниво са миризмите. Подгответе както предмети с много лесно разпознаваеми миризми (портокал, ябълка), така и по-необичайни миризми (миризма на листа, миризма на материал, играчка и т.н.). Наблюдавайте колко бързо или бавно може да ги разпознае и я помолете да ви каже кои миризми харесва и кои не.
 
ПОЛЕЗНИ ДЕЙСТВИЯ: помага му да изследва и развива всичките си сетива
 
"Тази игра помага на детето да развие чувството си за наблюдателност. Ако я практикувате редовно, ще забележите напредък в способността на детето да отгатва и да наблюдава както по време на игра, така и в ежедневието". Наблюдението е в основата на добрата памет, така че играта може да се използва и за трениране на паметта. Играта предоставя добра възможност да се изследват различните емоции или спомени, които се появяват, когато изпитваме определени миризми, вкусове или звуци. "Ако забележите, че детето ви изпитва определени силни емоции, когато чуе, усети или вкуси нещо, предложете му, ако иска, да разкаже повече за това как се чувства или за спомените, които има, и го оставете да изпита емоцията за няколко секунди".

Открийте как работят нещата и разберете света

Повечето деца изследват, задават въпроси, опитват се да приложат в играта това, което виждат в света около себе си. Тяхното естествено, природно любопитство за това как функционира светът трябва да бъде задоволено!  

altИГРАЙТЕ: Направете дъжд! (от 3 години)

Eксперимент, който ще помогне на децата да разберат какво се случва, когато вали дъжд. Необходими са ви прозрачна стъклена чаша с високи стени, спрей с пяна за бръснене, хранителна боя и вода.
 
 
Напълнете чашата с вода и поставете пяната за бръснене във водата със спрея. Изчакайте тя да се издигне на повърхността на водата, като обясните на детето си как се образуват облаци. След това поставете хранителна боя (за предпочитане синя) в малко количество вода в друга чаша. Вземете оцветената вода с пипета/шприц и я добавете върху образувалия се "облак". Изчакайте. Оцветената вода ще премине през пяната за бръснене и ще се влее във водата в чашата като дъжд. 
 
ПОЛЕЗНИ ДЕЙСТВИЯ: от една страна, развива любопитството и творчеството, но от друга страна, изгражда красиви взаимоотношения с родителя и учителя.

Малките деца развиват фината си моторика, когато набират цветната вода с пипета и я поставят върху облака от пяна за бръснене. По-големите деца могат да разберат по-добре как се образуват облаците и откъде идва дъждът. Децата научават много, като експериментират, и други игри с вода могат да им помогнат да открият например какво се случва, когато определени вещества влязат в контакт с водата: сол/сол - разтваря се; пясък/пясък - утаява се на дъното; лист хартия/лека играчка - плува по водата; ако сложим вода във фризера - замръзва и я държим в ръцете си!
 

altИГРА: Риболов в пясъка (от 3 години)

Пясъкът е любим на децата, но ако сте вкъщи и нямате такъв, можете да го замените с брашно или ориз. Риболовът в пясъка включва скриване на малки метални предмети, винтове, пирони и др. в пясъка/язовира. След това с помощта на магнит (може да е от хладилника) покажете на детето как да излови скрития метал. За да е още по-забавно, скрийте ги сами, без то да знае. Просто му кажете броя на металните предмети, които трябва да намери.
 

ПОЛЕЗНИ ДЕЙСТВИЯ: те ще разберат основни научни понятия, развивайки своето любопитство и креативност.

Тези игри помагат на децата да разберат основните научни понятия. Дори да не разбират научните процеси или думи, те пак ще им бъдат интересни. Те ще разберат как работят нещата и света, в който живеят.

ИГРА: Под лупа! (от 4 години)

Любопитството, което е движещата сила за познавателното развитие на живите същества, е в най-добра форма в детска възраст. Бабите и дядовците са чудесни за тази игра, те имат търпение и време за обяснения. Но родителите също са привлечени. Играта се състои в това да се избере предмет, плод, растение - каквото е интересно за детето - и да се разглоби парче по парче, за да бъде напълно изследвано.
 
 
"Започнете да опознавате обекта със сетивата си: първо проучете подробно как изглежда, сякаш го виждате за първи път. Наблюдавайте повърхността му, цветовете му, формата му, размера му. След това затворете очи и го помиришете, като се опитате да разберете дали има специфична миризма или не. Ако е годно за консумация, опитайте го и опишете вкуса му с възможно най-много подробности. След това, като затворите очи, поставете ръка върху него и внимателно разгледайте текстурата и теглото му. Приятна или груба е тя? Издава ли определени звуци или не?
 
След като сте изследвали повърхността, започнете да разглеждате от какви съставни части е направена. Доколкото е възможно, раздробете я на части, като кажете как се наричат и какви характеристики имат. За какво се използват? Какво можете да направите с този обект?
Следващата стъпка е да стимулирате творчеството. Попитайте детето на какво друго прилича предметът. Какво му идва на ум, когато го види? Оставете ги да дадат възможно най-много отговори.
 
Последният етап е този, в който вие и детето трябва да помислите как още би могъл да се използва предметът и какво би могло да се промени, за да стане по-добър. За да бъде стимулиран вашият малчуган да измисля нови решения, ще трябва да избягвате да критикувате отговорите му, дори и те да не са реалистични."
 
ПРЕДИМСТВА: успокоява го и развива вниманието му към детайлите

Предложената игра е особено подходяща за деца, които са неспокойни, енергични или невнимателни, които не отдават голямо значение на нещата около тях. "Тя ще им помогне да открият очарователни детайли от нещата около тях, да възстановят информацията, която пропускат, когато бързат", казва Ралука Драгичи.

altИграйте роли и открийте как се чувстват другите

При ролевите игри детето се превръща в герой, а вие - в разказвач,задавайте въпроси, за да разберете как детето ви се чувства в различни ситуации от живота си. 
Ролевите игри, както ги наричат психолозите, се отнасят до онези ситуации, в които детето се преоблича и се превръща в герой. Ролевите игри не се случват само когато детето е по-голямо и разбира, че му трябва червена шапка, за да бъде Червената шапчица. Тя се появява много по-рано, още когато детето си играе само с къщичката за кукли или с гаража за коли играчки. Забелязали ли сте, че детето понякога говори на различни гласове, когато си играе само? Е, това е ролева игра.
 

ИГРАЙТЕ: Аз съм... моят приятел (от 6-годишна възраст)

Предлагам ви следната ролева игра, за да разберем как изглежда приятелят на нашето дете. След няколко разговора с детето за това кой е неговият/нейният приятел, е време да се изиграе ролева игра, в която детето ще играе ролята на своя приятел. Помогнете му да избере гардероба си (децата обичат да се обличат), историята, която иска да изиграе, а вие влезте в ролята на разказвача.
 
 
След като героят е създаден, е време да започнете самата ролева игра. Разказвачът започва, като отново ви разказва кой е героят и всичко, което знае за него и къде се намира. След това детето трябва да изиграе героя, като този път преживее как се чувства, мисли и най-важното действа. Когато забележите, че детето се е превърнало в героя, попитайте го повече за това какво иска героят, какви мечти и страхове има и най-вече как се справя с ежедневните проблеми.
 
ПОЛЕЗНИ ДЕЙСТВИЯ: то ще се научи да разбира другите и техните отношения с него.

Играта може да се използва както за развиване на въображението (препоръчват се ролеви игри, в които детето играе животно, герой или дори растение), така и за да помогне на детето да разбере по-добре другите. "Ако детето ви изпитва затруднения в отношенията си с друго дете, можете да играете с него, като го поставите за известно време на мястото на другото дете. По този начин ще им помогнете да разберат по-добре другия и да развият емпатия".

Открийте неговия свят и се научете да се държите в големия свят

Семейството е първата общност, която детето може да разбере. Докато стигне до детската градина или детската площадка, то ще знае как да си намира приятели и да ги уважава, ако до 3-годишна възраст се е научило на доброта и грижа за другите в света на дома.

altИГРА: Моят свят (от 3 години)

Вземете голям лист хартия и залепете в средата снимка на детето си или негова рисунка. Наоколо залепете снимки на други членове на семейството - мама, татко, братя/сестри, баби и дядовци, чичовци, бавачки, братовчеди. Дори домашни любимци, ако има такива. Напишете имената им. Всеки ден разказвайте истории за хората в семейството си. Когато някой от семейството е болен, насърчавайте малчугана да нарисува картина или да говори с този човек по телефона. Научете го да мисли за тях, когато му четете приказки за други семейства (дори и да са семейства на животни). С израстването му добавяйте нови герои. Разказвайте му за новите му приятели всеки ден - понякога то ще иска да добавя нови герои, понякога ще иска да ги премахва. Обсъдете причините за това.
 
ПОЛЗИ: ще научат, че принадлежат към обединена група

Ще научат, че е прекрасно да принадлежиш към семейство, да бъдеш обичан и ценен. Ще разбере, че е част от живота на други хора и че другите мислят за него, дори и да не ги вижда всеки ден. Той ще разбере, че означава нещо за всеки от тях. И ще открие нещо интересно, което да прави с всеки от тях. Но най-важното е, че ще открие усещането, че принадлежи към една обединена група. И когато достигне до други общности - детска площадка, детска градина, училище, приятелска група - той ще уважава този модел.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: