Страхувате ли се, че ще отгледате мързеливо дете? Ето как можете да насърчите детето си да бъде амбициозно

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Как да стимулирате детето си да бъде амбициозно, как да го накарате да се старае и да иска да бъде добро в това, което прави? Осигурете топла, любяща домашна среда, задоволявайте физическите и емоционалните му нужди и бъдете добър родител! Децата се развиват емоционално и интелектуално хармонично, ако се чувстват в безопасност, подкрепени, оценени, обичани. Ако, от друга страна, единственото, което чува, е "защо не можеш да бъдеш добър като Х", самооценката му ще се повлияе негативно и то ще повярва, че не може да направи нищо добро. Затова ключът е в обичта и признателността!

Стимулиращи игри.

Особено когато е малко, играйте с него и му предлагайте различни стимулиращи игри - където може да използва въображението си, разсъжденията си, уменията си за визуализация. Не се ограничавайте само с книжки с приказки и анимационни филми! Много стимулиращо упражнение е например да му прочетете началото на някоя приказка, след което заедно да си представите как може да продължи историята! Интересувайте се и му купувайте игри, които да развиват ума му, а не просто забавни играчки. И прекарвайте време с него, като винаги го хвалите, когато направи нещо успешно.

altПризнателност.

Както вече споменахме, тя е ключът към развитието на самочувствието и амбицията на детето. Хвалете го, когато прави нещо добре, казвайте му колко добре се справя и колко се гордеете с него! Но нямайте навика да го хвалите за всичко - то ще повярва, че каквото и да прави, е добро и че не е нужно да се старае много. Когато не се справя добре с дадена задача, кажете му, че трябва да продължи да се старае, а не го хвалете за нищо. Но когато успее, покажете му, че му се възхищавате.

Приемете неуспеха му.

Не преувеличавайте, когато не може да направи нещо, не гледайте разочаровано в лицето му! Всеки прави грешки, което е нормално. Всеки има неуспехи и се справя по-слабо в някои дейности. Когато се провали, опитайте се да му обясните защо не е успял, но не го карайте да се чувства безполезен.

Насърчавайте го да продължи да опитва и не го насилвайте.

Ако например се затруднява по някой от училищните предмети, останете с него, покажете му какво прави погрешно, опитайте се да му обясните, но не го карайте да работи прекалено усилено по този предмет - така ще развие отвращение към него. Важно е не само как стимулирате детето си да бъде амбициозно, но и как го учите да се справя и да приема неуспехите. То не бива да вярва, че щом се е провалило, не може да успее в даден момент.
 

altНаграда.

Добре е, когато наистина има значителен успех - когато спечели състезание, получи награда, научи нещо интересно, да свикне с малка награда. Не е задължително това да е подарък, но можете да отидете заедно някъде за уикенда, да му позволите да прави нещо, което му харесва и което не му се удава често.
 

Конкуренция.

Как насърчавате детето си да бъде амбициозно? Научете го да се наслаждава на съревнованието! Насърчавайте го да се състезава с брат си/сестра си (ако има брат или сестра) или с приятели, колеги. Но контролирано, приятелско състезание, в което то знае, че не е най-важно да спечели, а да се опита да бъде най-доброто! Не му внушавайте идеята, че най-важното нещо е да бъдеш най-добрият.
 
 
Най-важното е да даде най-доброто от себе си, независимо от резултата. Затова го насърчавайте да играе стимулиращи игри в състезанието, но не надценявайте победата, а самото състезание. Ако забележите, че приема съревнованието твърде сериозно, успокойте го и му кажете, че е по-добре да си сътрудничи с братята и сестрите/ връстниците си, да се разбира с тях, отколкото да ги побеждава. Когато порасне, сами насърчавайте състезателния му дух, като играете игри като шах, табла, руми - но го научете на забавна игра, приемане на загубата и на това да не мами.

altПоложителен пример.

Дайте положителен пример - себе си! Разкажете им колко добри сте били в дадена дейност и как хората ви се възхищават и ги насърчете да се опитат и те да бъдат добри. Въпреки това трябва да подхождате към това с повишено внимание: ефектът може да е обратен на това, което искате. Ако твърде често му казвате колко сте били добри, то може да си помисли, че не е достатъчно добро. Затова не забравяйте, докато го насърчавате с положителен пример, да го хвалите за собствените му качества.

Интерес.

Как стимулирате детето си да бъде амбициозно? Като търсите интересите му. Всяко дете е различно и развива различни интереси. Не можете да направите нищо по въпроса, освен да насърчавате интереса му в определени области. Дори и да сте се надявали, че ще го привлече математиката/биологията/историята/литературата, то само ще избере своята област на интерес.
 
Приемете го и не го насилвайте да бъде най-добрият в област, към която очевидно няма особен интерес. Не го насилвайте да харесва същите неща, които харесвате и вие. Но когато забележите, че е по-добър, има умения и е запален по дадена област, насърчете го, стимулирайте интереса му, като му осигурите по-привлекателни и интересни книги от обичайните училищни!

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: