Ако искате умно куче – вземете си „помияр”

( Votes )
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 

Данните от проучване на шведски специалисти показват, че породистите кучета стават все по-глупави. Нормално е след като ние като техни собственици сме свели до нула естествения им подбор. Хората отглеждат и размножават кучета заради външния им вид, а не заради умствените им способности.

Изследователите от университета на Стокхолм са установили, че подобряването на вида на породистите животни е довело до


понижаване на тяхната интелигентност. За целите на изследването си Кент Свартберг и колегите му анализирали характеристики като общителност и любопитство при 13 000 кучета от 31 породи. При животните, отглеждани заради външния им вид, и особено при тези, участващи в изложби, специалистите са наблюдавали спад в тези характеристики.

Кучето не напразно е наречено най-добър приятел на човека. Има хиляди истории за смели животни спасили стопаните си или други хора. Вярно на себе си човечеството, се „отблагодарява” подобаващо.

Но нека не гледаме толкова песимистично. Видно е, че скоро в България няма да се справим с бездомните кучета. На тях, за разлика от домашните такива, им се налага да стават все по-хитри и изобретателни за да оцелеят. Така че, ако искате „най-добър приятел” имате избор – да си купите глуповат красавец или да приберете умен „помияр”.


Силва Коен

чудеса.нет


 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Ако искате умно куче – вземете си „помияр” - 5.0 out of 5 based on 15 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: