Мълниите - огнени камшици

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Не е необходимо да има дъжд, за да видите мълнии. Красиви, страховити, гръмовни те всяват страх и възхищение.

Какво всъщност се знае за мълниите? Стандартното обяснение е, че това е вид електрически заряд, появяващ се главно при гръмотевични бури. Те имат най-разнообразни форми, а най-редкият феномен е кълбовидната мълния. Днес се смята, че от сблъсъка на частиците в облака се раждат отрицателни и положителни заряди. Когато повече противоположно заредени области се приближат, някои йони и електрони, намиращи се между тях създават канал, по който се устремяват останалите заредени частици - мълнията избухва. Въздухът се нагорещява до 30 000 градуса /пет пъти повече от предполагаемата температура на Слънцето/. Нагорещената среда се разширява взривообразно и предизвиква ударна вълна, възприемана като гръм. Мълнии избухват и в атмосферите на Венера, Сатурн и Юпитер. Докато четете този материал всяка секунда повече от 100 мълнии падат върху повърхността на Земята. Могат да оставят отпечатък върху тялото или да изгорят бельото, оставяйки невредима връхната дреха, да премахнат цялата коса или да изпарят метална халка, могат да спрат сърцето без да оставят следи от изгаряне.


Има ли божествена намеса в мълниите? В наши дни по разбираеми съображения не е прието да търсим обяснения за мълниите в теологията. Но много култури ги приемат като знаци на боговете.
Най-известният повелител на мълниите е Зевс.
В древна Атина мястото, ударено от мълния, е считано за осветено от него. Скандинавският повелител на гърма и мълниите е впечатляващият бог Тор.
Римляните са приемали, че убитите от мълнии са се провинили пред бог Юпитер и им отказвали погребение.
Много народи правят лекарства от камъните, ударени от мълния.
Римляните, индусите и маите вярват, че гъбите растат по местата, където е паднала мълния.

Какво се случва, ако ни удари мълния?
Имаме значителни шансове за оцеляване, защото температурата по време на разряда не е много висока и повечето жертви оживяват, въпреки че изглеждат мъртви. Шансовете им значително се повишават, ако наблизо има човек с опит в сърдечен масаж и изкуствено дишане.Може ли човек да понесе няколко удара от мълния?
През 1918 г. мълния удря американския майор Симфорд и го сваля от коня му. Втори път това се случва през 1924 г. при риболов. Мълнията го настига трети път през 1930 г. при буря. Напълно парализираният Симфорд умира в болница. През 1934 г. мълния поразява надгробният му камък във Ванкувър. Лесничеят Рой Съливан попада в Книгата за рекорди "Гинес", защото е преживял 7 пъти удари на мълнии между 1924 – 1977 г. Според филм заснет за канал „Дискавъри”, човек най-много удрян от мълнии е 23 пъти, нещастникът сложил сам край на живота си. Учените правили изследвания на ударени от мълния установили, че има трайна промяна в разпределението на топлината в тялото им. Причината за това е неизвестна, но се смята, че това е повода инцидента да се повтаря с едни и същи хора.Безопасно ли е пътуването със самолет при буря?
Според статистиката мълниите попадат в самолетите три пъти годишно, но това рядко води до сериозни проблеми. Най-тежката катастрофа след мълния е през 1963 г. в щата Мериленд. Тогава се запалва горивото и машината избухва. Загиват 82 души. Съвременните самолети са надеждно защитени от мълниите.

А как стои въпросът с автомобилите?
Безопасни са, ако покривът е метален. Вътрешната облицовка от каучук и пластмаса е добра изолация и мълниите се плъзгат по металния външен корпус.

Може ли мълнията да прави нещо полезно?
Определено тя я е красива. Възпята е от поети и увековечена от художници и фотографи. Също така регулира количеството на азота във въздуха. След удар от мълния електротехник от Северна Каролина напълно изгубва чувството си за студ. Сега той прекарва при отрицателни температури часове с летни дрехи и не изпитва никакъв дискомфорт. Някои слепци възвръщат зрението си, други повишават нивото на интелекта си. Все пак подобни експерименти не се препоръчват.

Какви са мерките за безопасност?
Ако сте в открита местност, стойте по-далеч от самотни дървета или високи сгради. Избягвайте хълмовете и възвишенията. По-безопасно е да застанете под група дървета, отколкото да сте в открита местност.
Не говорете по телефон при буря, не докосвайте метални тръби, не ремонтирайте електропроводници.

Къде и кого най-често удрят мълниите? Предпочитат дъбовите дървета и мъжете. Факт! Сред загиналите в Англия и САЩ от мълнии според статистиката 87 % са били мъже.А какво е кълбовидна мълния?
Прилича на кълбо, живее кратко, движи се с по метър в секунда. Прониква не само през отворени прозорци или врати, промъква се дори през малки цепнатини. Поведението й е непредсказуемо. Понякога изчезва, понякога се взривява. През 1978 г. група алпинисти са ударени от кълбовидна мълния. Тя проникнала в палатка с петима души и нападнала всеки от тях, прогаряйки спалните чували и телата им до костта. По-късно един от оживелите казва в интервю: "Нападна ни не кълбовидна мълния. Това беше огнен звяр, който дълго и упорито ни дебнеше и издевателстваше с нас". Екзотичното й поведение предизвиква много хипотези. Очевидците я възприемат като живо същество - аналог на НЛО или на същество от паралелен свят, с неразбираеми от нас логика и разум.

Има ли фобия към светкавиците? Да, казва се Бронтофобия: Страх от гръм и от мълнии

Любопитно за мълниите:
Испанката Марта Маикия е преживяла смъртта на тримата си съпрузи, унищожени от мълния.

През 1856 г. интензивен разряд изкопава в Ню Хемпшир кладенец с дълбочина 3 м и той скоро се напълва с чиста вода.

В Дания мълния проникнала през комина, изгорила пердетата, взривила стенния часовник, оставяйки невредимо канарчето в клетката му, счупила всички прозорци и в задния двор убила котка и прасе.

Документиран е случай в Япония, където учител извел класа си на разходка, но за по-голяма сигурност накарал децата да се хванат за въже и да вървят едно след друго. За нещастие живата верига бива ударена от мълния, която убива всяко четвърто дете, оставяйки невредими останалите.

В България също има човек удрян 3 пъти от гръмотевица. Последния от които фатален. Според хорската мълва месец след погребението му и гробът е бил поразен от мълния.


Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Мълниите - огнени камшици - 4.2 out of 5 based on 5 votes
Коментари (1)
marla
1 Понеделник, 27 Юли 2009г. 13:21ч.
sara
ghtrhgbhtgbghbghbghbg

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: