"Неам пауър" не за вас, а за детето ви!

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Няма начин да не сте гледали рекламите по телевизията за кафенца 3 в 1 или енергийни напитки. Казвате си: „Какво пък толкова?”, но замисляли ли сте се, че те не са предназначени за вас, а за децата ви?

Как така ли? Създаването на реклама си е цяла наука. При създаването на клипчето се поставя въпросът коя е целевата група, която се атакува с тази реклама. И отговорът на този въпрос определя образите и репликите, които ще бъдат създадени и включени.

Да, по телевизията хлапета предлагат на други хлапета барабар с мечки и мравки да „презаредят” с кафе 3 в 1.


Чакайте малко, аз ли нещо не разбирам, но никак не ми се струва нормално 11-годишно дете да сърба кафе. Нес кафето, основна съставка на пакетчетата 3 в 1 е даже по-концентрирано от чаша черно кафе. Фактът, че е забъркано с мляко и захар въобще не тушира ефекта му. На хилядата статии които можете да ми покажете, че кафето е полезно с баластните си вещества за червата, за предотвратяване на старческата склероза и диабет, за подобряване на потентността, аз ще ви извадя още толкова, в които се казва, че кафето под всяка форма атакува сърцето, черния дроб, уврежда бъбреците, зъбите, очите, повишава кръвното и т.н.

Рекламите са мощни манипулатори. Фирмите имат за цел да продават, без да им пука за цената, която ще плати крайният клиент със здравето си. С фрази като "Неам пауър", "дай на макс", „разчупи ситуацията”, "Лийв нау, слийп лейтър", тези рекламни послания въобще не искат да хванат ВАС за клиент, те вече са сграбчили ДЕЦАТА ни. Насаждането на образа, че пиейки кафе или тонизираща напитка си по-по-най и ще се чувстваш зареден е недопустим за детска аудитория.

За скептиците, които не виждат проблем в поставения въпрос ще разясня, че в училищните лавки за топла напитка на децата се предлага кафе 3 в 1, за безалкохолно – енергийна напитка, за храна – инстантни спагети. Във всяко градско училище има поне две машини за кафе. Та вие ми отговорете това ли трябва да консумира един все още растящ и оформящ се организъм?

Децата са нямали и нямат нужда от кафе, за да се разсънят. Нямат нужда и от бъкана с химикали енергийна напитка, за да са тонизирани. Това е ФАКТ!

Вярно е, че ние не можем да контролираме на 100% храната на децата си. Можем само да говорим до разсъмване кое е полезно и кое вредно. Но можем да изискваме от малкия екран да не атакуват децата с възбуждащи напитки. Всъщност не да изискваме, а да забраним!

Време е Комисията за защита на потребителите и Агенцията за закрила на децата да чуят вашето мнение!

Силва Коен
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

"Неам пауър" не за вас, а за детето ви! - 4.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: