Целувката - 10 здравословни ефекта

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

altЦелувката  - приятни,  полезни за здравето. Освен очевидните ефекти – по-широка и доволна усмивка например, – от целувката има и редица други ползи.

1. Тренировка за лицевите мускули

Когато се целуваме, тренираме лицевите си мускули и подобряваме кръвообращението в тази обаст - като фитнес за лицето. А това помага за предпазване от поява на бръчки.

Колкото по-интензивна и страстна е целувката, толкова по-добре изразени са тези ефекти. Една вяла целувка активира само два мускула, а по-дълбоката френска целувка ангажира почти всички лицеви мускули.

2. Горене на калории

Да, не е същото, както когато се потиш на пътечката, но не е и все едно лежиш. Движението на мускулите, заедно с притока на адреналин и освобождаването на невротрансмитери, помага за по-бързо горене на калории, отколкото можем да си представим.

 

 3. Още здравословни ефекти

Доказано е, че целувките стимулират сърдечно-съдовата дейност и намаляват холестерола и високото кръвно налягане.

4. Имунната система

Имунитетът ни също печели от целувките. Когато се целуваме, обменяме слюнка, което се смята за полезно за имунната система, защото по естествен начин кара организма да намери начини да се пребори с бактериите, на които е изложен чрез тази обмяна.

С други думи, целувките са една доста приятна ваксина.

5. Зъбите

Смята се, че целувките предотвратяват образуването на зъбна плака и кариеси. Причината – допълнителното количество слюнка „отмива” бактериите от зъбите. Това не замества четката и пастата за зъби, но е едно приятно допълнение към тях.

Някои даже казват, че целувките са и лекарство срещу хълцане.

6. Стрес

Колкото повече целувки, толкова по-малко стрес. Големите количества отрицателни емоции, което обикновено получаваме през работния ден, може да се компенсира много приятно с няколко хубави целувки вечерта.

Целувките дават усещане за щастие и за удоволствие на цялото тяло. Те намаляват тревогата, някои даже сравняват ефекта им с този на медитацията.

7. Стимулация на мозъка

Еуфорично усещане, повишено либидо или чувство на спокойствие – всички тези ефекти на целувката действат добре на мозъка и са свързани с борбата със стреса.

8. Хормони

Многобройните хормони, които ни карат да се наслаждаваме на секса, се освобождават и при страстна целувка.

9. Психическото здраве

И то се ползва от положителните ефекти на целувката. Тъй като целувките се свързват със силно привличане и/или любов, те създават интимност с човек, който е важен за нас, което повишава самочувствието ни, а оттам – и психическия ни комфорт.

10. Усещането е приятно!

Едно нещо, което ни създава положителни емоции без странични ефекти, няма как да не е добро за здравето ни.
 

Целувката може да бъде по - еротична от секса

Интересни факти за целувките по света (продължение)

Целувки - за начинаещи и напреднали

вратовръзка.бг

 
ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, ДворниПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Целувката - 10 здравословни ефекта - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: