Човекът да прецаква еволюцията?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Чрез ловът и риболовът , човекът оказва влияние върху животните и растенията, като ускоряват еволюцията на някои видове и създава по-уязвими поколения, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на американски учени.

Учените обясняват, че в природата животните и растенията постоянно се изменят под влияние на околната среда, естествения подбор и оцеляването на най-добрите. Когато обаче хората ловуват, техни жертви най-често стават най-качествените екземпляри преди да са предали качествените си гени на поколенията.

 Повечето проучвания са били върху рибни популации. Оказало се, че екземплярите в изследваните популации са средно с 20 процента по-малки по размер в сравнение с предишните поколения и че половото им съзряване настъпва с 25 процента по-рано.


Освен върху риби, специалистите изследвали влиянието на човешката дейност и върху миди, охлюви, диви овце, северни елени и два растителни вида - хималайски снежен лотус и американски женшен.

Определено не претендирам за задълбочени изследователски наблюдения, но има „пролуки” в това изследване и изложение.

Как ловът и риболовът повлияха на двата растителни вида - хималайски снежен лотус и американски женшен? Хората сме избили качествените кози дето ги пасат най-добре?

Поколението изследвани риби сега били по-дребни от предишното. Простете, но на това му се вика акселерация. Науката отдаван е установила, че поколенията вървят в посока на увеличаване на размерите и последващи спадове в размерите и височините. Причината и праговете на този растеж са с неясен характер, но акселерацията действа и при хората. Децата сега са по-високи от родителите си. Преди време е било обратното. Защо това да не се отнася и до другите животински видове?

Изследваните екземпляри показвали, че половото им съзряване настъпва с 25 процента по-рано. В сегашните деца вглеждали ли сте се? Запитвали ли сте се кога е тяхното полово съзряване и кога в било вашето? Някак тези показатели ми се виждат нелепи, при наличие че те са в пълна сила и при хората. Нас тогава кой ни ловува, че предизвиква същите промени?

Не ме разбирайте погрешно. Не търся оправдание за безсмислените убийства и унищожаването на природата, но не съм съгласна да се нагнетява само обстановката с безумни заключения колко сме лоши и какви разсипници сме. Вместо констатации и губене на времето на учените бих искала да чуя предложения КАК да се справим с проблема.

Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: