Древни изобретения

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 

първите изобретения

3500 пр. Хр. - Египет - Часовник

Часовникът като уред за измерване на времето използва стабилен периодичен процес (околоосното въртене на Земята, люлеене на махало, трептене на пластинки или атоми) или равномерно (постъпателно или въртеливо) движение. Най-старите (III хилядолетие пр. Хр.) часовници са слънчевите. От II хилядолетие пр. Хр. са известни водните (клепсидри) и пясъчните часовници. През средните векове се използват градуирани свещи, маслени и звездни часовници. Прототип на съвременния механичен часовник създава (1657) Х. Хюйгенс. В средата на 19 в. се появяват електромеханичните и електрическите часовници, а през 20 в. - електронните кварцови часовници.


3500-3200 пр. Хр. - Месопотамия - Колело
Колелото е основно средство за предаване и преобразуване на въртеливо движение и основен вид движител в наземните транспортни средства. Дървеният диск е известен от IV хилядолетие пр. Хр. в Месопотамия, венецът със спици - от II хилядолетие пр. Хр

3000 пр. Хр. - Вавилон, Египет - Календар
В основата на календара лежат периодични астрономични явления - смяна на деня и нощта, на лунните фази, на годишните времена; измерват се със средно слънчево денонощие, синодичен месец и тропична година, които не са съизмерими. Календарите са слънчеви, лунни и лунно-слънчеви. Първите календари са от 30 в. пр. Хр. - лунен във Вавилон и слънчев в Древния Египет. Съвременният слънчев календар води началото си от египетския, чиято година има 365 d. Разликата (0,25 d) между египетската и тропичната година води до грешка от 1 d на 4 г. За премахване на тази грешка Созиген по нареждане на Юлий Цезар реформира египетския календар.Новият календар (юлиански) е въведен на 1 ян. 45 г. пр. Хр.: 3 поредни години са обикновени, с по 365 d, а всяка четвърта (поредното и число се дели на 4) е високосна, с 366 d. Разликата (11 min 14 s) между юлианската и тропичната година води до грешка от 3 d на 400 г. За премахване
 
на тази грешка папа Григорий XIII реформира през 16 в. юлианския календар (стар стил) и въвежда григорианския календар (нов стил), в който от столетните години високосни са годините, на които стотиците се делят на 4; въведен в България през 1916. Разликата (26 s) между средната продължителност на григорианската и на тропичната година води до грешка от 1 d на 3280 г.

2600 пр. Хр. - Египет - Стъкло
Най-древни находки от стъкло са открити в Египет - мъниста, амулети от непрозрачна стъклена маса (III хилядолетие пр. Хр.), чаша (II хилядолетие пр. Хр.). През I хилядолетие пр. Хр. производството на стъкло се разпространява в Месопотамия. Центрове в древността: Александрия и Сидон. Прозрачното стъкло и стъклодувът се появяват в Древния Рим (1 в. пр. Хр.) - Северна Италия, Испания, Галия, Фландрия, областите около река Рейн. След 5 в. център на производството на стъкло е Византия, през 12-15 в. - Дамаск, Алепо, Персия. От 9-10 в. във Венеция се изработва стъкло от бенедиктинците, през 13 в. се появяват венецианската стъклена бижутерия и тънкото стъкло. През 14-16 в. стъклопроизводството е развито в Германия (Рейнска област) и Чехия (Бохемия) - нови форми от дебело стъкло, кристално стъкло, Франция, Англия, Холандия. В България има находки от антични и средновековни стъклени съдове и украшения (гривни). По време на османското владичество се внасят съдове от фино венецианско стъкло. Промишленото производство в България е от края на 19 в.

400 пр. Хр. - Китай - Компас
Компасът е създаден за първи път в Китай през 400в. пр. Хр. Представлява уред за ориентиране, показващ приблизително посоката север. Компасът е магнитен (с магнитна стрелка), жирокомпас (с жироскоп), радиокомпас (с радиофар) и др.
изобретения

Знаете ли, че Архимедовият винт представлява Водоподемна машина. Поставя се наклонено спрямо хоризонта на около 40°, като долният му край се потапя във водата. Издига вода на 3–4 m. Изобретен от Архимед по време на посещение в Египет за изпомпване на вода от делтата на Нил.

105 г. - Китай - Хартия
Хартията за пръв път е получена в Китай през 2 в.; в Европа е пренесена от арабите (11-12 в.). Известни са около 600 вида хартия - за писане и печат, газо- и водонепроницаема, огнеустойчива, светлочувствителна, с диелектрически свойства и др. Хартията се получава от целулоза (от бор, ела, смърч и др.), дървесна маса, слама и целулозни вторични суровини (памучни и ленени отпадъци и др.).
Хартиената каша (смлените суровини с добавки вода, пълнители, лепила, проклейващи вещества, багрила) постъпва в машина за производство на хартия (изобретена през 1799 от френския техник Н. Л. Робер). В машината последователно се извършват процесите отливане, формуване, обезводняване, сушене, обработване и навиване на готовата хартия на роли.

Около 1000 г. - Китай - Барут
Барутът е открит в Китай около 1000 г. Той е твърда уплътнена смес от взривни вещества с метателно действие. Смес е от сяра, въглища и селитра. Използва се като заряд в огнестрелните оръжия оръжие и за направата на пиротехнически смеси и експлозиви.

около 1300 г. - Италия - Очила
Очила са изобретени в Италия около 1300 г. Това е уред за корекция на дефекти в зрението или за защита на очите. Коригиращите очила са от лещи: изпъкнали сферични (при далекогледство), вдлъбнати сферични (при късогледство), цилиндрични (при астигматизъм), призматични (при кривогледство); основен принцип: намаляват или увеличават фокусното разстояние на очната леща, за да се постигне ясен образ върху ретината Защитните очила против различни лъчения, прах, вода са от специален материал и със специална форма.

около 1445 г. - Йохан Гутенберг от Германия - Печатарска машина
Печатарска машина е изобретена от Йохан Гутенберг от Германия около 1445 г. Това е полиграфична машина за получаване на идентични с оригинала отпечатъци от редварително изработена печатна форма. Видът на печата, на хартията (ролна или листова) и на печатния апарат определя конструкцията на печатарската машина.

1590г. - Захариас Янсен от Нидерландия - Микроскоп
Микроскопът е изобретен от Захариас Янсен от Нидерландия 1590 г.и е оптичен уред за наблюдаване при голямо увеличение (до 2000 пъти) на малки (обикновено невидими с невъоръжено око) обекти и детайли по тях. Състои се от обектив и окуляр. Увеличението на микроскопа е произведение от увеличението на обектива и окуляра и е ограничено от дифракционни явления. Според целите и устройството си микроскопът е обикновен, бинокулярен, металографски, инструментален, поляризационен, електронен и др

чудеса.нетПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Древни изобретения - 4.1 out of 5 based on 10 votes
Коментари (1)
Gore dolu stava
1 Понеделник, 25 Май 2009г. 15:59ч.
Adrenalinkata57
gore dolun stava 6te6e da e po-dobre da ima ob6a informacia za pove4e izobretenia ot anti4nosta

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: