Как да разделим семейството и работата и да се чувстваме добре

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altКак успявате да съчетаете семейството и работата и да направите всичко възможно? Добрата новина е, че има начини, които да ви помогнат да съчетаете двете неща.
 
Не е лесно да се балансира между работата и семейния живот, но не е и невъзможно за повечето майки. Не напразно казват, че майките имат суперсили, когато става въпрос за работа, домакинска работа и грижи за децата. Всичко това може да изглежда по-лесно постижимо, ако приложите на практика някои прости, но изпитани трикове, които са се оказали полезни през годините.

Няма нужда да се чувствате виновни

Оставете настрана мисълта, че не прекарвате достатъчно време с детето и съпруга си, и си спомнете за ползите, които работата ви носи на семейството. Ходенето на работа може да даде на детето ви възможност да се занимава с дейностите, които иска да прави, но също така може да спести пари за неговото образование.
 
 
"Жените, които са намерили баланс между работата и личния живот, следват няколко прости неща. Те подреждат задачите по важност и правят избори, които са взаимноизгодни, а именно у дома и на работа", обяснява адвокат Лиза Пиърсън Уайнбъргър. Важното е да приемете, че ще има добри и не толкова добри дни. Полезно е също така да говорите с партньора си, когато притесненията ви завладеят или когато чувствате, че не можете да балансирате между работата и семейството.

altИзберете възможно най-добрите грижи за детето си

За да можете да се концентрирате върху задачите в работата, е добре да изберете най-добрите грижи за детето си. Поговорете с приятелите си за детегледачките, за детската градина, в която са били техните малки деца, и с бабите и дядовците за престоя на внучето им. Преди да започнете отново работа, е важно да знаете, че малкото ви дете остава в добри ръце и получава най-добрите грижи. Независимо дали ще изберете детегледачка или услугите на държавна или частна детска ясла, препоръчително е те да имат много добри препоръки, но и да ви харесат, когато се срещнете с детегледачката или отидете да посетите яслата.

Как да съчетаем семейството и работата - да направим сутрините по-лесни

Можете да имате лесни сутрини преди да тръгнете на работа, ако организирате нещата предната вечер. Опаковайте опаковката на детето си, вашите и неговите дрехи за деня. Добре е да опаковате раницата му, обувките и вашата чанта и да ги поставите до входната врата. Също така, преди да си легнете, можете да поговорите с партньора си за графика за следващия ден, какво трябва да се пазарува, да се платят сметките, кой ще води детето на ясла и кой отговаря за приготвянето на вечерната храна. Ще ви остане време и за закуска, ако знаете, че дейностите за следващия ден вече са определени.

Календар за цялото семейство

Добър начин да разделите семейството и работата си е да определите кои приоритети са на първо място у дома. Календарът е полезен в такива случаи, особено като можете да записвате в него датите, на които трябва да плащате сметки, какви дейности извършва детето ви в училище, семейни събития и рождени дни. В неделя можете да отделите 15 минути, за да видите какви са дейностите за предстоящата седмица. Не само че няма да забравите нещата, които трябва да свършите, но и бавачката или баба ви могат да видят задачите, които детето ви трябва да направи след училище.
 

altПоддържайте връзка с детето си през деня

Това важи с още по-голяма сила, ако майката започне работа, когато детето е още малко. Добър начин за поддържане на връзката е майката да направи видеоклип или да запише гласа си и да пусне записа на детето. Можете също така да подарите на детето си специален подарък на следващата сутрин, ако закъснеете за работа на някое от училищните му събития. Не се колебайте да се обаждате на детето си по време на почивките от работа, дори ако няма да можете да говорите много. Важното е то да чува гласа ви и да знае, че го обичате.

Как да съчетаем работата и семейството - възможно най-малко почивки на работното място

Поставете някои граници на работното място, когато става въпрос за проверка на електронна поща или разговори с колеги за нещо друго, различно от работните задачи. Неспешните задачи можете да оставите за вкъщи, особено ако можете да ги свършите, след като детето ви заспи. Друго решение, което ви помага да разпределите времето си между семейството и работата, е да ограничите времето, което прекарвате пред телевизора, и да прекарвате известно време с партньора си всеки ден.

altПланирайте забавни семейни дейности

Не забравяйте, че прекарването на време с любимите ви хора през цялата седмица и в края на седмицата е от съществено значение. Опитайте се да закусвате със семейството си поне няколко пъти седмично или организирайте филмова вечер. Цялото внимание трябва да бъде насочено към детето ви и когато отивате на пътувания през уикенда, особено когато можете да компенсирате част от времето, което не сте прекарали с него. Разберете колкото се може повече за неговите хобита, за отношенията му с връстниците и за нещата, които го притесняват.

Прекарвайте време с партньора си

Не забравяйте да отделяте време за партньора си. Поне веднъж месечно или на всеки няколко месеца си определяйте вечер, в която да излизате само двамата - време, в което да се наслаждавате един на друг, без да обсъждате проблемите вкъщи или бебето. И това е така, защото партньорът ви е първият, когото пренебрегвате, когато имате много работа на работното място, но и много задължения вкъщи. Можете също така да си направите вечер само за вас в края на седмицата, след като бебето заспи. Пригответе любимата си храна и си спомнете за хубавите моменти, докато отпивате чаша вино.
 

altВие също се нуждаете от време за себе си

Ще успеете да имате време и за себе си, ако се научите да управлявате максимално добре работните и домашните си задачи. Добре е да дозирате енергията си в работата . Прочетете няколко страници от любимата си книга преди лягане, вземайте релаксираща вана поне веднъж седмично и отделяйте време и за любимите си занимания.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: