10 естествени растения за банята

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
altНамерихте ли подходящите растения за всяка стая в дома си? Сигурни сме, че сте, с изключение на банята. Дали? Ако досега сте смятали, че не можете да поставите естествени растения в банята си, следващите редове може да променят мнението ви.
Има много променливи, които трябва да се вземат предвид при избора на растения за вашата баня, и за ваше улеснение изброяваме няколко от тях:
  • Колко голяма е банята? В зависимост от наличното пространство ще трябва да изберете размера на растенията и съответно размера на саксиите. Не се притеснявайте, ако пространството е по-малко, със сигурност ще намерите нещо подходящо.
  • Колко светлина влиза в банята, дори и в най-тъмните дни? Ако сте горд собственик на наистина светла баня, ще можете да изберете много прекрасни растения.
  • Каква е температурата в банята през цялата година? За да не се налага да местите саксиите сезонно, трябва да знаете каква е средната температура в банята през цялата година.
  • Какъв е декоративният стил на вашата баня? Ако банята ви е модерна и цветна, най-добре е растенията да са декоративни само чрез листата, за да не се натрапват цветовите контрасти. Ако имате класическа баня, можете да се поглезите дори с орхидеи или други екзотични растения.

alt1. Фериги (Asplenium, Nephrolepis, Pteris и др.)

Фериги се предлагат в много разновидности, с различни размери. Те изобщо не са капризни: не изискват много светлина, а през зимата в банята може да е малко по-хладно (минимум 10-15 градуса С). Ако във въздуха има влага, те винаги ще изглеждат много добре. От време на време трябва да ги поливате в корена, за да не изсъхне напълно почвата.

2. Фикус

Съществуват много разновидности на фикуса, всяка от които е по-красива и по-малко взискателна. Можете да изберете джуджета или храстовидни сортове, с яркозелени листа или пъстри листа. Те реагират добре на подрязване, дълголетни са и изискват много малко внимание. Храстовидните сортове се нуждаят от подрязване поне веднъж годишно, а цъфтящите сортове - от подрязване за разклоняване. Удоволствие е да имате фикус в къщата.

alt3. Дифенбахия

Това е много декоративно растение заради големите, елегантни листа и особено пъстротата на листата. Те растат красиво, без да изискват много внимание. Нуждаят се само от периодична вода и умерена светлина. Ако го държите в идеални условия, дори е възможно растението да произведе бели цветове, подобни на кала. Ако се случи да поливате растението прекалено много, то ще изхвърли излишната вода чрез "сълзи", които капят от върховете на листата.

4. Филодендрон

Необичайните му листа са това, което е привлекателно, а също така помогнаха на това растение да се разпространи широко в нашата страна. Съществуват много разновидности, с различни форми и размери на листата, просто трябва да знаете какво да търсите. Някои сортове имат хлабави стъбла и по тази причина ще се нуждаят от учител.

5. Циперус

Ако имате влажна баня, тогава изберете Cyperus - дори локва вода в корена няма да го притесни, защото по родните си места е блатно растение. Любопитен за това растение е и начинът му на размножаване - отрязаното стъбло се поставя във вода, за да се вкорени не със стъблото надолу, а с така наречената листна розетка надолу. Скоро ще се образува ново растение.

alt6. Антуриум

Това екзотично растение е високо ценено заради ярко оцветените си цветове и лъскавите си листа. През зимата то расте в светли, топли бани (15-18 градуса С). Възрастните растения дават цветове с високи стъбла, които могат да се отрязват и да се използват за екзотични стайни букети.

7. Спатифилум

Това е толкова популярно и непретенциозно растение, че е невъзможно да не го познавате. То дава обилна листна маса и бели цветове. Те имат деликатен аромат и се задържат около седмица. Съществуват малки, средни и големи сортове - ще можете да изберете точно това, което ви подхожда. Подходящи са и за използване в аранжировки с няколко естествени растения в декоративни съдове. Влажната атмосфера в банята ще спомогне за поддържането на листата ѝ в отлично състояние.

8. Тиландсия

Ако искате да впрегнете въображението си в работа, препоръчваме ви Тиландсия. Растенията са с малки размери (някои сортове, като например bergeri), което ви позволява да ги използвате във всякакви плоски контейнери, заедно с различни декоративни елементи. Тъй като имат цялостен звездоподобен вид, можете да ги съчетаете в морска аранжировка вместо морски звезди. Знаем, че резултатът ще ви хареса. Минималната температура за тези растения е над 15 градуса.


alt9. Орхидеи (Phalaenopsis, Zygopetalum, Cymbidium и др.)

Ако наистина ви вълнува идеята да поставите орхидеи в банята си, така че да получите наистина екзотичен декор, знайте, че това е възможно. Но се нуждаете от светла, топла баня, в която температурата през зимата е над 18 градуса. Ако през зимата е по-студено от това, деликатните цветя ще треперят.

10. Палми

Палмите не са капризни по отношение на температурите, тъй като някои от тях могат да останат навън дори през зимата, но може да искате да ги съчетаете с орхидеи, които са по-чувствителни. Винаги вземайте предвид изискванията на най-чувствителните растения, които искате да използвате. Асортиментът от палми за продажба е огромен, а някои сортове са дори необичайни. Струва си да ги имате в дома си.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: