ПРИЗНАЦИ ЗА НЕДОСТИГ И ПРЕДОЗИРАНЕ С ВИТАМИНИ - Част 1

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

признаци за недостиг и предозиране с витамини

Как да отркрием кои витамини и минерали липсват в организма ни? Какви са признаците за липващи витамини, минерали и елементи? В момента учените, лекарите и дори потребителите са разделени на две. Половината са напълно убедени, че приема на синтетични минерали и витамини е полезен и необходим. Другата половина смятат, че пиенето на витамини и като хранителна добавка крие повече рискове, отколкото ползи.  Според тях предозирането на организма с някой от полезните елементи ги превръща в токсична отрова. Нека разгледаме как според лекарите реагира нашия организъм при недостиг и предозиране с витамини и добавки.


ВИТАМИН А

При недостиг на витамин А: Сухи очи, възпаление и чувствителност към силна светлина, нощна слепота, слаба приспособимост към тъмнината, цветна слепота, глаукома. Суха кожа, груба, мазолеста, люспеста, пъпки, акне, псориазис. Сухи коси, окапваща или без блясък. Нокти с надлъжни ивици, белещи се, чупливи. Мирисът и вкусът са отслабени. Дихателни инфекции, проблеми с белия дроб, проблеми с ушите, глухота, шум в ушите, рак, свръх активна щитовидна жлеза, тегло по-ниско от нормалното.

При предозиране с витамин А: промяна в плътността на костите на черепа, изпъкнала фонтанела (бебета и малки деца). Повишено вътречерепно налягане. Замъглено зрение. Болка в костите и отток на съседните тъкани, намалена костна плътност, която впоследствие може да доведе до остеопороза. Намален апетит,   замаяност, промени в съзнанието, двоен образ, особено при малки деца, сънливост, главоболие. Увреждане на черния дроб, гадене с последващо повръщане. Косопад и пожълтяла и лющеща се кожа. Предозирането с витамин А е изключително опасно за бремените и малките деца!

признаци за недостиг и предозиране с витамини

ВИТАМИН  Д

При недостиг на витамин Д: Рахит, деформирани и порести кости, проблеми със зъбите и венците, мускулна слабост, конвулсии, спазми, нервна неустойчивост, слаба активност на щитовидната жлеза, множествена склероза, депресия, наднормено тегло, проблеми с очите, симптоми за недостиг на калций.

При предозиране с витамин Д: Излишъкът на витамин Д в организма води до необичайно високи нива на калций в кръвта, в резултат на което се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Запек, намален апетит и загуба на тегло (анорексия), дехидратация. Мускулна слабост, високи нива на калций в кръвта, повръщане, умора, раздразнителност.

 ВИТАМИН Е

При недостиг на витамин Е: Разстройства на репродуктивната и кръвоносната система, пристъпи, сърдечни заболявания, болки в краката, схващания, бавно зарастващи рани, ясно изразени белези на тъкани, мускулна умора, хронична умора, слаб гръден кош, артрит, рак, проблеми с очите и ушите, гангрена, инфекции, горещи вълни, малабсорбция, множествена склероза, миастения гравис, флебит, проблемна кожа, разширени вени.

При предозиране с витамин Е: Обикновено се наблюдава повишаване на артериалното налягане. Този витамин играе роля при антикоагулантния процес в организма, а това означава, че съществува възможност да увеличи риска от проблеми с кръвосъсирването.ВИТАМИН К

При недостиг на витамин К: Необходим за нормалното съсирване на кръвта, за превенция на кръвотечения. Честите причини за недостиг са продължителни и сериозни кръвотечения, леки контузии и менструални съсиреци, както и гадене и повръщане по време на бременност. Този витамин е нужен също и за формирането на костите и превенция срещу остеопорозата, загниването на зъбите, калциевите запаси и на твърдостта на костите и артериите. При инжектиране на витамин К, който е получен от растителни източници, е толкова ефективен, както морфина за болковия контрол.

При предозиране с витамин К: може да доведе до разтваряне на червените кръвни клетки. Пигментът, освобождаван при разтварянето на тези клетки прави кожата жълтеникава на цвят. Високият процент на въпросния витамин може да причини и мозъчни увреди.

 

ВИТАМИН С

При недостиг на витамин C: Първоначални симптоми - умора, слабост, раздразнителност, неясни мускулни и ставни болки. По-късно - скорбут, започващ в най-използваните крайници; болки в мускулите (особено по време на инфекции); кръвотечения от венците и кожата, капилярна слабост, бавно зарастващи рани, остри и хронични инфекции. Черен дроб и бъбречни проблеми, остаряване, старост, старееща кожа, тромбоза (пристъпи, сърдечен инфаркт); проблеми с очите, артрит, множествена склероза, диабет, шизофрения, анемия, болки, каменни формирования, болки в кръста, безпокойство. Алергии( астма, сенна хрема, епилепсия, главоболие, обриви).

При предозиране с витамин С: Нарушение в процесите на образуване на костите. Анемия, нарушена обмяна на веществата. Стомашно разтройство. Потенциална опасност за жените във фертилна възраст. Съществува и риск, свързан с усвояване на излишното желязо в организма, вследствие на сравнително високите дози.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПРИЗНАЦИ ЗА НЕДОСТИГ И ПРЕДОЗИРАНЕ С ВИТАМИНИ - Част 1 - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: