Пукане на ставите - защо се случва и какво означава.

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Пукане на ставите

Често при размърдване на крайниците се чува "пукане" или "скърцане" от ставите. Възможно е да пукат челюстите, пръстите, врата, дори и гръбначния ни стълб. Понякога след изпукването изпитваме облекчение. Но дали това е безопасно? Успокояваме се, че не е нищо страшно, но ако се случва често, трябва да се посети лекар. Какъв лекар ли? Като начло трябва да поговорите с невролог. 

Ако пукането идва от раменете:  причината може да е свързан с годините. За тези, които са под 35 години, това може да  е знак за нестабилност и схванати сухожилия в областта. Възможно е стойката ви на седене пред компютъра или липсата на физическа актовност да са причината. Започнете да спортувате по-активно, пробвайте йога и несилови упражнения и вижте дали няма да има подобрение. 


Ако пукат лактите:
  ако лакътят ви „скърца“, докато го накланяте и ви боли, а може и да „блокира“, има шанс, в ставата да се „разхожда“ парче кост или хрущял, с размер на песъчинка. Ако „пука“ и търпне, може да бъде и от възпалени или захапани нерви, но за да не се стигне до повреда, най-добре е да си запишете медицински преглед при специалист.


Ако пукат пръстите:
родителите ни съветваха да не се изтеглят пръстите, защото ръцете започват да треперят, когато пораснете. Въпреки това не са прави. С разстягането на пръстите и „пукането“ им, се разтяга малката торбичка със защитна течност, която се намира в ставите и с това се освобождава от налягането и получава облекчение. Пукането на пръстите е вредно и човек трябва да го избягва. 

Ако пукат глезените:
причина може да е нестабилната съединителна тъкан или стари наранявания, каквито са изкълчвания. Отслабените сухожилия не държат стъпалото толкова силно и ма по-големи усилия. Много силен звук на „пукане“ и силна болка от външната страна на петата е възможно да означава, че е прекъснато „ахилесовото“ сухожилие.

Пукане на ставите причини

Ако пукат колената: чувате неприятното щракане при клякане, аащото при клякане цялата ви тежест се пада на тях и те „протестират“. Най-доброто решение за този проблем и за запазване на коленете е телесните упражнения, които укрепват мускулите около коленете.

Възможно е причината за пукането да е остеартрит. Известен е като дегенеративно заболяване, поразяващо ставите. 
Характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата стават незащитени и това предизвиква възпаление и болка. За разлика от другите видове артрит, остеоартритът не е системно заболяване. Най-често той засяга по-малките стави на пръстите, стъпалата, коленете и тазобедрените стави, както и тези на гръбнака.

Редовното движение и спортът са най-добрата профилактика

Източник: http://mall359.com/


 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Пукане на ставите - защо се случва и какво означава. - 4.2 out of 5 based on 5 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: