ПРИЗНАЦИ ЗА ПРЕДОЗИРАНЕ И НЕДОСТИГ С ВИТАМИНИ - Част 2

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Признаци за предозиране и недостиг на витамини
ВИТАМИНИ ОТ ГРУПАТА В

При недостиг на витамин В1: Слабо кръвообращение със студени ръце и крака; отоци (задържане на течности); езикът е набразден; слабо активна щитовидна жлеза; умора; депресия; безсъние; безпокойство; свръх чувствителност водеща до болки и шум; гадене; слаба памет; апатия; слабост; загуба на тегло; мускулите са слаби и болезнени, особено на краката, започвайки със скованост, парене на краката, по-късно афектиране на прасците и бедрата, процеса може да завърши с паралич.

 Сериозни стомашно-чревни разстройства. Тахикардия (учестен пулс) и диспнея (задух, затруднено дишане) при усилие, брахикардия (забавен пулс) в покой, увеличено и слабо сърце. Психически заболявания, множествена склероза, диабет, хипогликемия, алергии, пристрастявания към лекарства, алкохолизъм. Сериозният дефицит е известен, като бери-бери.

При недостиг на витамин В2: Чувствителни очи, парене, кръвясали очи (кръвоносните съдове се виждат в бялото на очите), неясно виждане, катаракти. Кожата е мазна и сърбяща, екзема, особено около носа, челото, ушите, скротум и влагалището, зачервени части от лицето (розацеа), акне, рани по тялото, възморави части от кожата. Косите са без блясък, мазни, пърхот, нацепване на ноктите. Възпален език, парене, пурпурно морав, цепене и напукване на устните и ъглите на устните (хейлоза). Алергии, анемия, артрит, рак, диабет.


Признаци за предозиране и недостиг на витамини

При недостиг на витамин В3: Шизофрения, хипертироидизъм, изпъкнали очи, депресия, раздразнителност, свръхактивност, мнителност, плач, загуба на настроение, заблуди, безпокойство, безсъние, обърканост. Езикът е ягодов тип или ярко червен, лъскав, има вид на "сурово телешко месо". Устата е болезнена, с язви, възпалени ъгли. Кожата е груба, червена, кафява, често симетрично обезцветена на бузите, шията и задна част на ръцете. Дерматит с възпаления, влошаващ се при излагане на слънце. Главоболие, болки в кръста, умора, загуба на тегло и апетита. Недостиг на стомашна киселина, анемия. Гадене, повръщане, диария. Болезнени, вкочанени стави, артрит, рак. Изменения в сетивните възприятия; пелагра ( пропукване на кожата).

При недостиг на витамин В5: увеличен, набразден и нацепен език, умора, депресия, безсъние, посивяване на косата, парене на ходилата, артрит, алкохолизъм, астма, рак, катаракта, епилепсия, псориазис, напрежение, заболявания на храносмилателната система, слаба надбъбречна жлеза.


Признаци за предозиране и недостиг на витамини

При недостиг на витамин В6: Неспособност за отказ от мечти (неадекватност), безсъние, депресия, раздразнителност, треперене, конвулсии (епилепсия), мигрена, шизофрения. Мазна кожа с екзема и уртикария (дразнещ обрив или копривна треска), оток (задържане на течности), повръщане, лош дъх на устата, недостиг на стомашна киселина, мускулна слабост, анемия, бъбречни камъни. Болки, неподвижност и подути пръсти на ръцете и ставите, пръстите на ръцете и краката стават бели (болест на Рейнауд). Аутизъм, разрушаване на костната тъкан (гниене на зъби или кости), диабет, Паркинсон, заболявания на храносмилателната и нервната система.

При недостиг на витамин Витамин B12: злокачествена анемия, хронична умора, слабост, слабо кръвообращение, нечувствителност и неподвижност, много зачервен и възпален език, емоционално безпокойство, психични заболявания, рак, заболявания на черен дроб и нервната система, възпаления на нервите, паралич.


Признаци за предозиране и недостиг на витамини

Холин (Витамин В4 ) и Инозитол (Витамин В8)

Важни за усвояването и метаболизма на мазнините и холестерола, за синтеза на лецитина, за функционирането на черния дроб и жлъчката и за формирането и функциите на мозъка и нервите (предаване на нервни импулси, миелинови обвивки). Те са полезни за лечение на артериосклерозата и атеросклерозата, диабета (инозитол), глаукома, проблеми с косата и плешивост, високо кръвно налягане, безсъние (инозитол), заболявания на черния дроб, множествена склероза, мускулна дистрофия, неврит, късна дискинезия.

Витамин B15 (Пангамова киселина)

Защитава от недостиг на кислород (подобно на витамин Е). Той успешно се използва при лечение на алкохолизъм, алергия, артрит, аутизъм, проблеми с дишането като астма и емфизема, диабет и хипогликемия, сърдечни проблеми (сърдечно-съдови заболявания) и преждевременно стареене.


Признаци за предозиране и недостиг на витамини

Витамин B17 (Амигдалин или Nitrilosides)

Съдържа цианиден компонент, който е вреден за клетките на рака. Ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приемано редовно чрез изяждане на няколко горчиви семена от плод с костилка или семена на плодове (от типа на кайсия, горчив бадем, ябълка). Други добри източници са покълнали семена, люцерна, покълнали бобови, просо и леща. Пречистеният продукт, известен като леатрил (laetrile) се използва орално или на инжекции за лечение на рака (в момента не е разрешен в САЩ). За да бъде ефективен, леатрилът трябва да се използва съчетан с пречистване на организма, добавки и правилна диета.

При недостиг на витамин Биотин: храносмилателни, нервни и кожни проблеми, проблеми с косата, анемия, умора, депресия, халюцинации.

При предозиране с витамини от групата В: Тежки алергични симптоми, много често водещи до шок, както и редица нервнопсихични нарушения. Изтръпване на крайниците, поява на болка при движение. Наличие на епилептични припадъци. Безсъние. Нарушение в ритъма на сърдечно-съдовата система. Увреждане на черния дроб.

Признаци за предозиране и недостиг на витамини

БИОФЛАВОНОИДИ

При недостинг на Биофлавоноиди: Биофлавоноидите са част от естествено срещащия се витамин С комплекс. Недостигът води до капилярна неустойчивост със зачервени или сини петна по кожата, възпаление, кръвотечение от венците и вътрешна болка в ушите. Биофлавоноидите са необходими за правилното функциониране на витамин С.

При предозиране с  Биофлавоноиди: Доколкото те са разтворими във вода, не се натрупват,  лесно реактивни са и са лесни за извеждане от организма, няма опасност нито от интоксикация, нито от предозиране - на практика няма известни случаи на предозиране с биофлавоноиди. Но продължителната им употреба в концентрирана форма е възможно да отключва процеси, от които организмът се пази. Няма други известни странични ефекти на биофлавоноидите.

Признаци за предозиране и недостиг на витамини

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

При недостиг на Фолиева киселина: Най-много са засегнати бременните жени. Анемия, цепнатини в ъглите на устата, червен език, сива коса, сиво-кафява пигментация на кожата. Раздразнителност, депресия, умора, разсеяност, липса на концентрация, безсъние, виене на свят, намалени рефлекси, главоболие. Мускулна слабост, болки, нечувствителност в краката, трудно ходене, спазми. Храносмилателни проблеми - запек и диария. Сексуални проблеми и с кръвообръщението, шиен рак, хипогликемия, рожденни дефекти, подагра, сърдечносъдова болест, диабет.

 

При предозиране с Фолиева киселина: Спазми на корема. Обриви. Лека и тежка диария, повръщане и болки в стомаха, поява на газове, гадене. Раздразнение, неспокоен сън, припадъци. Дразнимост  на кожата. Осезателни промени в поведението. Повишен риск от инфаркт,  при хора страдащи от  сърдечни проблеми.   Повишен риск от ракови образувания – панкреас и простата


Можете да прегледате и: ПРИЗНАЦИ ЗА НЕДОСТИГ И ПРЕДОЗИРАНЕ С ВИТАМИНИ - Част 1
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПРИЗНАЦИ ЗА ПРЕДОЗИРАНЕ И НЕДОСТИГ С ВИТАМИНИ - Част 2 - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: