Какви са тези червейчета, точки, паяжинки, които плуват пред погледа ви?

( Votes )
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Понякога, поглеждайки небето, светла стена или тавана  забелязвате пред погледа ни да плуват нишки, подобни на червейчета, малки тъмни или по-светли точки, паяжинки и др. Те следват движението на очите и сякаш плуват във пространството. Питали ли сте се какво е това? Тревожило ли ви е, да не би да се уврежда зрението ви? Тези дразнещи малки обекти се наричат мътнини в окото. За да се успокоите е добре да знаете, че се срещат при близо 70 процента от хората.

Сенкии паяжини точки в очите

Но какво всъщност представляват мътнините в окото?
 
Мътнините са сенки, хвърлени от втвърдявания или малки проблемни области в подобната на гел субстанция (стъкловидно тяло), която съставлява по-голямата част на окото. Когато премине през лещата, фокусираната светлина трябва да преодолее и геловидната субстанция на стъкловидното тяло, за да достигне ретината в задната част на окото. Гелът е изграден предимно от вода, протеини и някой други съставки.
 
Именно струпването на протеините в стъкловидното тяло причиняват появате на мътнините. Те блокират светлината и съответно хвърлят сянка върху ретината. Тъй като са част от окото те следват неговото движение, но именно движението движи гела, който се намира в окото и е възможно те да променят своето положение спрямо точката на гледане. 

структура на окото мътнини
 
Понякога малки кръвоизливи в окото могат да предизвикат мътнини. Те изглеждат тъмносиви и изчезват след време, когато кръвта от кръвоносните съдове в ретината се абсорбира. Процесът на абсорбация е естествен процес, но е желателно да се консултирате с офталмолог ако нещо ви тревожи. 
 
Не на последно място, мътнините могат да се образуват от свиване на стъкловидното тяло, което се случва по принцип с напредъка на възрастта. Докато гелът се отдръпва от ретината, малки парченца могат да навлязат в него и да се превърнат в мътнини. Те обикновено приличат на паяжинки.

мътнини и сенки в очите
 
Мътнините се виждат най-ясно, ако се вгледате в нещо ярко, като например лист бяла хартия или синьото небе. Ще забележите, че те се движат заедно с окото ви. Понякога това е най-обикновено дразнение, с което хората свикват. Друг път обаче могат сериозно да попречат на зрението и да изискват операция. Процедурата включва премахването на гела и заместването му с физиологичен разтвор.

Мътнините могат да бъдат повлияни или поне положението да бъде подобрено чрез капки за очи, витамини и ампули с колаген изписани от офталмолог. 

Не забрявяйте да посещавате очен лекар поне веднъж годишно, да пиете витамини за очи поне три месеца в година и да правите гимнастика за очи поне два - три пъти седмично. Зрението иска минимална грижа, а без него света ще загуби своята пъстрота!


Силва Коен

Прочетете още: СПАСЕТЕ ОЧИТЕ СИ


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какви са тези червейчета, точки, паяжинки, които плуват пред погледа ви? - 5.0 out of 5 based on 8 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: