Права за РЕФЕРЕНДУМ – да или не?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Протестите пред Народното събрание ме накараха да се замисля как народът или поне политически активна представителна извадка от него може да покаже на управляващите, че не спазват масовите искания.

Народните представители - избрани чрез демократично гласуване явно живеят с мисълта, че зад тях стои голяма група поддръжници, които приемат и аплодират всеки техен жест и мисъл. Приемам, че може да има и такива, но в повечето случаи ми се струва, че българският избирател бързо оттегля симпатиите и вярата си в избраника.


Нереалистичното очакване на българина, че ще се появи ТОЙ и ще спаси нацията повеждайки я към просперитет и благоденствие се прехвърля от политик към политик, като всеки път минаваме през фазите на екзалтираното избиране и посъвместното оплюване. За съжаление Нео, Батман, Супермен и т.н. отказват да се появят на българската политическа сцена. Появяват се хора, с добри намерения, но и с човешки слабости, които българския народ някак не успява да преглътне.

Според мен с протестите от последните дни се получи така, че управляващите стигнаха до заключението, че две-три хилядите протестиращи не изразяват цялостното народно мнение за исканите промени. Тогава възниква въпросът как може да се инициира „отдолу” промяна „горе” в пластовете на управление, без да се стига до боеве и кръвопролитие?

Възможно е отговорът да се крие в новия закон за пряко участие на гражданите в управлението, внесен от БСП и НДСВ.

Със закона се дава възможност на 200 хиляди избиратели да инициират национален референдум, допитването ще е задължително, ако за него настояват 600 хиляди българи.

Резултатите ще са валидни пък, когато са гласували поне 30 % от избирателите.

Четенето на този законопроект предизвикало остри спорове в Парламента.

Силно ме впечатлиха думите на Лютви Местан, който заяви, че от ДПС не са против референдумите, а против превръщането им в орган, контролиращ Народното събрание.

По думите на Местан - чрез този закон се прехвърлят правомощията на Народното събрание, което е проява на първичен популизъм.

"Това означава - да се прехвърли отговорността на определени политическите субекти зад решението на мнозинството", коментира още народният представител.

"Това не е в духа на българската Конституция", е категоричното му становище.

В интерес на истината не разбрах дали му е криво, че ще има „вратичка” да му бъде иззето „кормилото от ръцете”, ако на народа не му харесва посоката и скоростта на движение или наистина евентуален референдум може да бъде използван за нечии облаги.

Личното ми мнение е, че ТРЯБВА да има законов начин за иницииране на референдум от будни българи и горя от нетърпение да видя дали при евентуално проведен такъв, българският гласоподавател ще остане все така заспал.

Признавам си, фактът, че именно БСП и НДСВ внасят предложението на този закон силно ме учуди и ме кара да остана подозрителна към целите на този законопроект. Дано всичко е за добро, а не поредния „прах в очите”!

Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Права за РЕФЕРЕНДУМ – да или не? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: