7 естествени начина за почистване на кръвоносните съдове и запушените артерии

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Атеросклерозата е сериозно и предотвратимо заболяване. В някои случаи протичането ѝ може дори да бъде обърнато. Ето 7 естествени метода, които могат да ви помогнат да предотвратите и дори да лекувате удебелените артерии.alt
Атеросклероза е дума, която вероятно всички сме чували по-често, отколкото ни се иска. Това е състояние, свързано с втвърдяване на артериите вследствие на натрупване на плака, комбинация от "холестерол, мастни вещества, клетъчни отпадни продукти, калций и фибрин (материал, който допринася за съсирването на кръвта)".
 


Когато това се случи, съществува риск от инфаркт или инсулт

Според "Статистическия доклад за инсулта" на Американската сърдечна асоциация от 2016 г. през 2013 г. 1 от всеки 3 смъртни случая на Запад се дължи на сърдечни заболявания, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. Освен това, според доклада, сърдечните заболявания и инсултът се считат за причини номер 1 и 2 за смърт в световен мащаб.
 
Въпреки че Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да възприемете здравословен начин на живот, т.е. балансирана диета и редовни физически упражнения, при първите признаци на атеросклероза вероятно ще Ви бъдат предписани статини (лекарство за понижаване на холестерола) или фибрат за понижаване на триглицеридите, в допълнение към други лекарства.
 
Въпреки че Вашият лекар ще Ви каже, че лекарствата ще Ви помогнат да контролирате или лекувате атеросклерозата, много проучвания показват, че те всъщност носят много рискове и дори могат да влошат заболяването или да предизвикат други заболявания, включително рак.
 

Атеросклерозата може да бъде предотвратена

Добрата новина е, че както и при други заболявания, атеросклерозата може да бъде предотвратена, а в някои случаи дори и обърната. Най-хубавото е, че можете да поемете отговорност за собственото си здраве още от днес.
 

altЕто 7 естествени метода, които могат да ви помогнат да предотвратите и дори да лекувате удебелени артерии.

Почистване на кръвоносните съдове и запушените артерии по естествен начин

Съществуват няколко естествени храни и добавки с мощно антиоксидантно и понижаващо холестерола действие, които са полезни за почистването на кръвоносните съдове и артериите. Ето някои от най-подходящите:

  • 1. Чесън

Чесънът се свързва с предотвратяването или лечението на поне 220 симптома или здравословни проблеми. А когато става въпрос за сърдечносъдови заболявания, които са водеща причина за смърт в индустриализираните страни, чесънът е основна причина.

 
Всъщност въздействието на тази ароматна храна може да намали риска от инфаркт и инсулт с повече от 50%, според проучване, публикувано в немското списание Wiener Medizinische Wochenschrift.
 
  • 2. Нар
Дори и нарът да не е по вкуса на всеки, поради леко киселия си вкус, този вкусен и сладък плод е изключително полезен за почистването на плаката от артериите, според няколко проучвания. Богат на полифеноли, включително танини и антоцианини, сокът от нар доказано намалява артериалната плака с до 30%.
 
Нарът също така понижава кръвното налягане и увеличава общия антиоксидантен капацитет със 130%. Друго проучване, публикувано в American Journal of Cardiology, показва, че той забавя окисляването, което причинява натрупването на плаки.
 
  • alt3. Ферментирало зеле
Няма съмнение, че ферментиралите храни са полезни за вашето здраве. Те съдържат множество пробиотици, които поддържат здравето на червата; а учените са единодушни, че това оказва голямо влияние върху здравето на целия организъм.
 
Що се отнася до здравето на сърцето и атеросклерозата, кимчи, вид традиционно корейско ферментирало зеле, е идеалната храна, която забавя натрупването на артериална плака.
 
Проучване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry, показва, че ферментиралото зеле кимчи е дори по-добро от Simvastatin, популярен статин, за намаляване на натрупването на плаки и понижаване на LDL холестерола. Кимчи съдържа много пробиотици, които унищожават токсините и вредните вещества в червата. Тези изключително приятелски настроени бактерии са доказали в многобройни проучвания, че предотвратяват и лекуват симптомите на над 200 заболявания.

  • 4. Сусамови семена
Тези миниатюрни семена имат специфичен вкус и съдържат витамини и минерали, включително мед и манган, както и здравословна доза желязо, фосфор, калций, магнезий, витамин В1, цинк, молибден, селен и дори фибри.
 
Свойствата, които правят сусамовите семена полезни за сърцето, се дължат на вещества, наречени сезамин и сезамолин. Известни като лигнани, те имат способността да понижават холестерола, да предотвратяват високото кръвно налягане и дори да попълват запасите от витамин Е.
 
Проучване от 2006 г., публикувано в Journal of Biological Medicine на Йейлския университет, показва, че ежедневната консумация на сусамово масло в продължение на 45 дни може по естествен начин да намали кръвното налягане. Друго проучване показва, че сусамовото масло може да предотврати артериосклерозата. Други изследвания показват, че сезаминът може да предпазва черния дроб от оксидативно увреждане.
 
Забележително е, че проучванията дори показват, че тези малки семена могат да бъдат по-ефективни от тиленол при болки в коленете, причинени от артрит. Впечатляващо за такива малки семена!

  • alt5. Куркума
     
Когато става въпрос за здравословни за сърцето подправки, куркумата е ненадмината. Активната съставка на тази яркожълта подправка е куркуминът - невероятно мощен полифенол. Проучванията върху куркумина са многобройни и показват, че той има ефект при стотици заболявания.
 
Ако трябва да изберем една съставка, която лекува всички болести, това може да е куркумата. По отношение на здравето на сърцето има над 45 проучвания, които ясно показват, че тази мощна подправка има кардиозащитни свойства. Проучване, публикувано в "Атеросклероза, тромбоза и съдова биология", показва, че куркумата може да предотврати увреждането на артериите, което обикновено се свързва със запушвания.
 
И можете да забравите аспирина за превенция на сърдечни заболявания; според проучване от 2016 г. дневна доза куркумин значително подобрява функцията на кръвоносните съдове само за два месеца. Изследователите заключават, че "оралните добавки с куркумин могат да бъдат проста стратегия за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания".

  • 6. Витамини от група В
Витамините от група В включват:
 
В1 (тиамин)
В2 (рибофлавин)
В3 (ниацин)
В5 (пантотенова киселина)
B6
В7 (биотин)
B12
фолиева киселина
 
Обикновено можете да си набавите всички тези витамини от добавка с витаминен комплекс В, но това не е най-доброто дългосрочно решение. Проучванията ясно показват колко важна е тази група витамини за здравето на сърцето. Неотдавна изследователите откриха, че спонтанно възникваща аминокиселина - хомоцистеин, играе ключова роля при сърдечните заболявания.
 
Всъщност проучванията показват, че дори малки увеличения на нивата на тази аминокиселина в кръвта могат да се натрупат и да предизвикат възпаление и увреждане на артериите, увеличавайки податливостта към сърдечни заболявания.
 
За щастие изследователите са открили също, че три от витамините от група В - фолиева киселина, витамин В12 и В6, са мощни борци срещу сърдечните заболявания. Проучване, публикувано през 2005 г. в Arteriosclerosis, показва, че 2,5 mg фолиева киселина, 25 mg витамин В6 и 0,5 mg витамин В12, приемани в продължение на една година, могат значително да намалят нивата на хомоцистеин и да намалят удебеляването на артериите.

alt7. L-аргинин
 
Седмият ефективен метод за естествено почистване на артериите, L-аргининът може да предотврати удебеляването на артериите с 24%, според проучвания.
 
Наред с другите ползи за здравето тази мощна аминокиселина е известна и със способността си да се бори с възпалението, важен фактор при сърдечните заболявания, да намалява риска от атеросклероза и инфаркт, да възстановява кръвоносните съдове, да се бори със застойната сърдечна недостатъчност и коронарната болест на сърцето и да понижава кръвното налягане.
 
Тези природни вещества са само част от средствата, които природата предоставя за намаляване на риска от сърдечен удар. Съществуват над 300 естествени вещества, за които е известно, че подпомагат здравето на сърцето. Лекарствата не винаги са отговорът.
 
В допълнение към природните лекарства, балансираното хранене и физическите упражнения също могат да допринесат за поддържане на дългосрочно здраве.

Източник:https://viataverdeviu.ro/


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

7 естествени начина за почистване на кръвоносните съдове и запушените артерии - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: