12 златни правила, за да си звездата в офиса

( Votes )
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 

 12 златни правила, за да си звездата в офиса

1. Дай възможност на мозъка си да се събуди.

Мозъкът трябва бавно "да загрее", така че не е редно от сутринта да се пренапряга. Започвай деня с най-простички и обикновени неща Ти можеш да се справиш и с най-трудните задачи, но с тях ще се заемеш по-късно. А сега, по пътя към работното си място пусни си в колата любимата песничка и просто се наслаждавай - на слънчевия ден, на онова усмихнато лице на спирката. Ако си в лошо настроение, само така то ще се изпари и организмът ти ще започне да произвежда серотонин - хормона на радостта.


2. Живей по план
Запиши си подробно какво трябва да свършиш през деня и подреди задачите според това колко са важни. И започвай подред! Не прекалявай с планираните задачи и не се прави на супергерой в работата. 

3. Подреди си работното място
Често пъти бюрото на деловия човек е в творчески безпорядък - купища листа, документи, записки, отчети и папки. И е почти невъзможно на секундата да откриеш необходимия документ. За да го намериш, ти трябват доста време и нерви. Затова махни ненужните хартии и остави само най-необходимите. Същото се отнася и за подредбата в компютъра – хаоса само те бави. Не разчитай, че ще запомниш къде запазваш всичко.

4. Радост за очите – радост за душата
На работното място си занеси и постави нещица, които те радват – снимка на любим човек, цвете, забавна джаджа, въобще нещо красиво. Психолозите от лондонския University College, които изследвали този проблем, експериментално установили, че дори беглият поглед, хвърлен на тези и други подобни предмети, предизвиква в организма на човека изблик на хормона ендорфин и човек се чувства прекрасно!


 12 златни правила, за да си звездата в офиса5. Направи си малка почивка
"Ако нещо в работата ти не върви така, както ти се иска, не се насилвай, ще стане по-зле. - съветват немските психолози. Сега не е време за упреци, обратно, важното е да запазиш доброто отношение към себе си." Трябва да се разсееш, да се отдалечиш от неприятностите, да побъбриш с колеги, да изпиеш чашка кафе и настроението ти бързо ще се подобри, а професионалната памет отново ще се изостри. В такива случаи американските психолози съветват... да се разходиш с асансьора нагоре-надолу: на пръв поглед глупост, но повишава самооценката на човека и настроението се променя от минус на плюс.

6. Събери сили
Изобщо, за да се контролира една стресова ситуация, следва от време на време да се прекъсва работата за кратка почивка. Разходи се из стаята, направи няколко упражнения. Кой знае защо умните мисли ни идват в главата точно в такива моменти. Ако смяташ, че си почиваш докато сърфираш из нета или цъкаш игрички много се лъжеш. Мозъкът има нужда да спре да мисли и анализира.

 12 златни правила, за да си звездата в офиса

7. След като обядваш, излез на въздух
Излез на улицата, особено след като си приключил с обяда си, тогава на човек най-често му се приспива. 10-15 минути на чист въздух са равностойни на един кратък сън. Току-виж и проблемите станали по-леки за решаване, отново усещаш вкус към работата.

8. На всеки час изпивай по една чаша вода.
Ако чувстваш умора и настроението ти е около нулата, много е възможно да пиеш малко вода. Ако на организма не му достигат течности, мозъкът също изпитва жажда и настъпва енергиен спад. Не чакай да ти се допие вода. Нека просто да ти стане навик да изпиваш по една чаша на всеки един час. Това помага да се поддържа добра концентрация и свежа памет.

 12 златни правила, за да си звездата в офиса

9. Яж плодове и ядки
В състояние на стрес повечето хора искат да хапнат нещо сладко! Ами какво толкова, хапни си шоколадче, организмът по-добре знае как да си помогне. Вярно е, че когато нивото на захарта отново спадне, ще се почувстваш още по-зле... Затова е много по-добре, ако хапнеш плод - през зимата портокал, през лятото - изборът е по-голям - круша, кайсии, праскова или пакетче ядки и стафиди. В плодовете освен фруктоза има и витамини, а ядките помагат за по-добрата концентрация. Дори самият процес на дъвчене спомага за по-доброто снабдяване на мозъка с кислород. Това е доказано научно.

10. Дишай с пълни гърди
Обърни внимание как дишаш: често пъти ние дишаме прекалено бързо и повърхностно. Спокойно вдишвай и издишвай през носа така, че въздухът да стига до корема. Трябва да се диша два пъти по-бавно от обикновено. След няколко минути ще почувстваш, че си издишала навън цялото си напрежение.

 12 златни правила, за да си звездата в офиса

11. Масажирай за кратко главата си
При преумора масажирай енергично 2 минути с върха на пръстите главата си, така че да усетиш бързо прилива на енергия.

12. Радвай се на успехите си
Умей да се радваш на своите успехи, без да очакваш чуждото одобрение. Покани приятели да отпразнувате победата, купи си нова дрешка или нещо желано. Помни и не омаловажавай победите си.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

12 златни правила, за да си звездата в офиса - 4.8 out of 5 based on 20 votes
Коментари (1)
:)
1 Четвъртък, 11 Юни 2009г. 08:16ч.
ofisdama
Абсолютно съм съгласна с всички правила, само че някой трябва непрекъснато да ни ги напомня! Ще си ги запиша и ще се опитам да ги спазвам :) !

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: