6 храни, които ви помагат да се справите със стреса

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
altПандемии, домашно обучение, телекомуникации, социална и икономическа несигурност, страх от болести. Всички тези големи, внезапни и агресивни промени се отразиха на психиката ни. Така че, ако чувствате, че стресът ви тежи, нищо чудно! Имате всички основания да се чувствате така!
За да се преборим със стреса, предлагам ви списък с храни, които помагат на организма ни да стане по-устойчив пред вредните ефекти, които усещаме от продължителното излагане на тревожност.
Въпреки че не можем да премахнем стреса от живота си, можем да укрепим тялото си чрез балансирана диета, богата на храни, които ни помагат да се противопоставим по-добре на последиците от стреса. Освен това диетата, богата на зеленчуци, плодове, диво уловена риба, месо от свободно отглеждани животни, непреработени пълнозърнести храни и сурови семена и ядки, ни дава метаболитната подкрепа за силна имунна система и добро здраве.
В борбата с последиците от стреса можем да разчитаме и на умерени физически упражнения, както и на дихателни упражнения и упражнения за осъзнатост - техники, които ни помагат да останем съсредоточени в настоящето, с внимание в тялото.

altМатча на прах

Този прах от листа на зелен чай, отглеждан в сенчести райони, е много богат на L-теанин - аминокиселина със свойства за борба със стреса. Той съдържа и по-малко кофеин от класическия зелен чай, а медицинско проучване, което проследява група от 36 души в продължение на 15 дни, установява, че тези, които консумират 4,5 г матча на прах дневно, имат много по-ниски нива на маркера за стрес в слюнката алфа-амилаза в сравнение с плацебо групата.
Сладки картофи
Много е важно да се избират пълноценни източници на прости въглехидрати, които могат да помогнат за контролиране на нивата на кортизол в организма. Въпреки че през по-голямата част от времето хормоналните механизми на секреция на кортизол са твърдо регулирани, продължителното излагане на хроничен стрес може да доведе до дисбаланс в хормоналната ни система. Сладките картофи са много добър вариант, тъй като освен прости въглехидрати в оптимални количества, те са и много добър източник на фибри, витамини и минерали и ни помагат да контролираме нивата на кортизол в слюнката, за разлика от концентрираните сладкиши, както показва американско проучване, наблюдавало жени със затлъстяване в продължение на 8 седмици. Те са се хранили с високо съдържание на въглехидрати от сладки картофи и са били в състояние да контролират много по-добре ефектите от стреса, измерени чрез слюнчения кортизол, в сравнение с контролна група, която е консумирала същото количество въглехидрати, но от сладкиши и газирани напитки.
altЕстествено ферментирали храни
Независимо дали става дума за туршии в саламура, кисели тиквички или натурално кисело мляко, пробиотиците, съдържащи се във ферментиралите продукти, ни помагат да имаме силен микробиом и устойчива имунна система. Проучване, проведено сред 710 възрастни, които са консумирали по-големи от обичайните количества ферментирали храни, установява, че те се справят по-добре с тревожността, отколкото в периодите, когато не са консумирали тези храни. Обяснението е, че пробиотичните бактерии, получени при естествената ферментация на тези продукти, подобряват настроението ни, като укрепват здравето на чревната ни флора. Тя отделя невротрансмитери, които ни карат да се чувстваме добре и енергични.
Артишоk

Артишокът е един от най-добрите източници на хранителни влакнини, особено на фруктоолигозахариди (FOS) - специален вид влакнини, които подхранват здравословните храносмилателни бактерии в чревната ни флора. Артишокът е с много високо съдържание нана витамин C, калий и витамин К, но високото съдържание на FOS го прави отличен вариант за борба с последиците от стреса. Проучване показва, че хората, които консумират поне 5 г пребиотици дневно, като FOS, изпитват много по-малко стрес и се справят по-добре с тревожността, отколкото хората, които не консумират този вид пребиотични фибри.
altЧерен дроб и органи
Месото от животински органи е много добър източник на витаминния комплекс В, особено на В6 и В12, В2 и фолат (В9). Те са от съществено значение за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които ни помагат ефективно да се борим с последиците от стреса и да имаме добро настроение. Едно малко парче телешки черен дроб ни дава половината от дневната нужда от В6, 200% от В2 и 2000% от В12, така че не бива да липсва в седмичното ни меню.

Тахан
Пастата от сусамови семена е богата на L-триптофан, аминокиселина, прекурсор на допамина и серотонина. Проучване на 25 души, които са приемали диета с високо съдържание на L-триптофан, показва, че те са отчели намаляване на депресията и тревожността и са съобщили за по-добро altемоционално състояние, отколкото когато са приемали диета с ниско съдържание на L-триптофан.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

6 храни, които ви помагат да се справите със стреса - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: