Да почиствате ушите си е вредно

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Да почиствате ушите си е вредно

Няма специалист уши-нос-гърло /УНГ/, който да ви каже, че бъркането в ушния канал с клечки за уши или други средства за почистване е полезно. Напротив, всички те надълго и обстойно ще ви обяснят, че това не бива да се прави и е вредно за слуховия ви апарат.


Условно ухото /видимата част/ се разделя на ушна мида и канал. Клечките за уши, които се продават в магазините и аптеките служат за почистване единствено и само на гънките на ушната мида. Ако си направите труда ще видите, че това е записано и на кутийките за клечки за уши.

Ушната кал е необходима и полезна за правилното функциониране на ухото. Макар в названието и да се съдържа думата „кал”, то тя не е отпаден продукт, а в нея се съдържат полезни вещества, включително такива, които защитават от ушни инфекции. Ако ушната кал се почиства много често, тялото започва да произвежда все повече, за да възстанови нейното количество, което определя като нормално.

Ако редовно бъркате в ушния си канал с тампони за уши подпомагате възникването и разпространението на инфекции и микроорганизми. Чести са и случаите на алергични реакции и екземи, които могат да увредят слуховия ви апарат.

Най-разпространено и най-вредно е почистването на ушичките на бебенцата след къпане. Клечките за уши със стопери не бива да се вкарват в ушния канал при никакъв повод.


Да почиствате ушите си е вредно

Достатъчно за хигиената на ушите е след баня да бъдат подсушени и изтрити с кърпа до където достига пръста на човек.

Ако все пак при вас има свръх секреция на ушна кал и тя се натрупва до степен да пречи на слуха, посетете специалист УНГ, който ще направи нужната промивка и ще ви обясни как да се грижите за тези жизненоважни органи.


Силва Коен

 

чудеса.нет

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Да почиствате ушите си е вредно - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: