10-те животни, оспорващи лидерството на човека

( Votes )
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

животни оспорващи лидерството на човекаЧовекът, или казано по-научно – Homo Sapiens – винаги се е считал за венецът на еволюцията. Едноличният владетел на планетата Земя. Въоръжен с остър ум и смъртоносни оръжия, той от десетилетия смята, че е победител в битката с дивата природа. Но доколко това наистина е така?


Предлагаме ви списък на десет животни, войната с които човечеството губи ежедневно. Ето кои са най-опасните ни врагове в природата:


 комарът опасен за човека1. Неоспоримо първенство в класацията на най-опасните животни има комарът. Малък по размер и изглеждащ съвсем безобиден, той се явява причината за смъртта на 3 000 000 човека годишно. Ухапването от комар само по себе си не е опасно. Ще предизвика зачервяване и сърбеж, но от това не се умира. Комарите обаче пренасят множество опасни заболявания като малария, енцефалит и редица други паразитни и инфекциозни болести.
Както вече споменахме броят на жертвите на тези малки насекоми е невероятно голям. По-голямата част от смъртните случаи е районът на Южна Сахара, Африка (85 – 90%). За съжаление най-честите жертви на комарите са деца под 5 години, които не успяват да са справят с пренасяната с ухапването зараза.2. Второ място в класацията си е отвоювала отровната змия.
Броят на хората починали от отровата на влечугите е приблизително 50 000 на година в целият свят /и това при наличие на противоотрови и съвременни средства за лечение/. Азиатските кобри са отговорни за по-голямата част от убийствата. Като правило се смята, че змията не напада никога първа. Тя трябва да бъде раздразнена, застрашена или настъпена за да атакува.


отровни медузи срещу човека3. На трето място уверено се намират отровните медузи. Особено опасна е Австралийската медуза, известна още като морска оса. Тази медуза с размерите на чиния има до 60 пипала, по 4 метра всяко. Всяко пипало има по 5000 отровни гнезда и достатъчно токсини, за да убие 60 човека едновременно.
Факт е, че броят на медузите значително се е увеличил в световните басейни. Учените предполагат, че това се дължи на затоплянето на климата и на изхвърлянето на отпадъци във водите без пречиствателни съоръжения, така тези отпадъци се превръщат в храна за медузите.маймуната опасна за човека4. На четвърто място дори и да не ви се вярва се нарежда маймуната. Наричани още „роднини” на човека, те са достатъчно хитри за да потърсят храна по-близо до населените места. Понякога маймуните нападат деца, че и възрастни, с цел да им отнемат храната. Ловки крадци и смели обирджии, те не се колебаят да влизат в къщите, да вземат запаси и да опустошават хладилниците на хората. При това известни със способността си да се учат сравнително бързо, те копират маниерите и действията на хората – известни са случаи когато маймуни са почуквали на вратата, за да им бъде отворено преди да нападнат в търсенето си на храна. Маймуните са и сериозен преносител на заболявания, които лесно се предават на хората.


5. Голямата бяла акула уверено държи петото място. Белите акули живеят в топлите води на всички океани, както и в Средиземно и Японско море. Често достигат 7-8 метра дължина, но са измервани и значително по-големи екземпляри /12 метра/. Бялата акула се счита за най опасната, свирепа и силна измежду всички акули, затова я наричат още „бялата убийца”. Известна е с хитростта, любопитството и огромната си сила.крокодилите опасни за човека6. Шесто място заемат крокодилите. В Австралия и в много страни от Африка те се считат за най-опасните животни. Поради поголовното им избиване има места по света, където са на изчезване и се е наложило да бъдат сложени под защита и в резервати. Ловните им навици са да се спотайват, докато дойде моментът да нападнат светкавично и смъртоносно. Захапката им е със сила от 5000 килограма на квадратен сантиметър, повече от пет пъти повече от силата на който и да е сухоземен хищник. Веднъж захапали жертвата започват да се въртят с цел да убият или откъснат плът от жертвата си. Ако този похват не успее, завличат улова си под водата, където са в стихията си.слона опасен за човека
7. Седмото място е за слона. Известни като кротки и умни животни, те са причината за смъртта на повече от 500 човека годишно. Най-опасен е слонът скитник, който се е отлъчил или е бил отлъчен от стадото си. По време на брачния период под натиска на хормоните тези самци се нахвърлят в битка с всичко, което се движи пред очите им.


бялата мечка опасна за човека8. Осмото място принадлежи на бялата мечка. Докарана преди години до изчезване, тя е поставена под защита и взетите мерки вече са довели до възстановяване на числеността на нейната популация. За съжаление мечките грешно са разбрали действията на хората и са загубили страх от човека. Станали са по-агресивни и са зачестили случаите на навлизане в населени места. Изправена бялата мечка достига над 3 метра височина.


бивола опасен за човека
9. На девето място с рогата напред се намират дивите африкански и индийски биволи. Те са изключително опасни стадни животни. Нямат страх нито от човек, нито от което и да е друго животно. Достигат до 2 метра дължина и тежат приблизително 900 кг. Рекордната дължина на рогата им измерена някога е 195 см. Имат отлично развито обоняние и слух. Не биха се поколебали да нападнат ако решат, че малките им са застрашени. В интерес на истината дивите биволи са по-опасни от лъвовете и другите животни от семейство котки за всички туристи любители на сафари.


отровни жаби срещу човека10. Десето място с подскок заемат отровните жаби. Предимно обитаващи Централна, Южна Америка и Мадагаскар. На гърба имат разположени жлези произвеждащи токсини. За пример отровата на една единствена Златна жаба от Мадагаскар може да убие повече от 10 човека. Токсините в жабата се натрупват бавно и продължително, поради което самите жаби не се склонни да я използват за щяло и нещяло.Силва Коен

 

 

 

 

чудеса.нет

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

10-те животни, оспорващи лидерството на човека - 5.0 out of 5 based on 9 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: