Не критикувайте „Гратис”

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Никой не обича критиката. Това е факт. Градивна или злобна, тя винаги създава неприятно усещане. Респективно, негативното усещане се прехвърля върху критикуващия. Това не означава, че трябва да приемате и посрещате с възторжени възгласи всичко, което ви представят.

Има няколко правила, съобразяването с които ще ви помогне да утвърдите мнението си в спор или диспут. Дори след бурна разправия ще можете да излезете от ситуацията с достойнство и без да сте обидили в яда си събеседника.


1. Избягвайте общите размишления и обвинения, опитвайте се да изразявате ясно отношението си към онова, което не ви харесва. Започнете да се упражнявате с приятели, запазвайки добрия тон и приятелското чувство. Този опит ще ви помогне по-късно да атакувате неприятелите си.

2. Освободете се oт гнева, преди да се конфронтирате директно. Ако е необходимо, направете една обиколка, пребройте до сто, отложете сблъсъка. В гнева си човек може да „избълва” думи и обиди, които да не мисли наистина. Казани веднъж, те няма как да бъдат взети обратно и дори извинението няма да оправи нещата на 100%.

3. Придържайте се към следната последователност: първо погледнете нещата от положителната им страна, после от противоположната. Опитвайте се да разберете и да се поставите на мястото на опонента си.

4. Имате право да се оплаквате и сърдите, но го направете спокойно, без да се „отдалечавате" от конкретния повод. Не намесвайте стари, предъвквани ситуации и проблеми. Опитайте се да не набирате инерция в гнева си и да спрете на време монолога си.

5. Не съдете на парче. Откажете се от ултимативните преценки и се старайте да оставите у събеседника си впечатление за достойно поведение и широк мироглед.

6. Ако нещо ви дразни, „изплюйте камъчето" не веднага, когато градусът на напрежението е висок, а при друг удобен случай. Това не означава да върнете кавгата или спора, а само да кажете спокойно вашата гледна точка или виждане.

7. Когато възразявате срещу някого, не го засягайте лично, критикувайте поведението му. Кажете: „Не си си оправял стаята от месец..." Вместо: „Ти си много мързелив." или: „Не обичам неточността." вместо: „Ти си неспособен да бъдеш точен." Така опонентът ви няма да приема враждебна отбранителна позиция и може да постигнете по-бърз резултат.

10. Избягвайте обобщенията от типа: „Всички сте едни и същи." Дори да са верни, няма да ви помогнат.

11. Бъдете реалисти, не очаквайте другите да променят навиците си за няколко дни, дори когато са взели под внимание вашите забележки. Не натяквайте и не се дръжте поучително.

Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Не критикувайте „Гратис” - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: