7-те смъртни гряха в бизнеса

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

грехове в бизнеса
Не е нужно да сте чели Библията или да сте гледали Брат Пит в култовия филм „Седем”, за да ги знаете – те са се просмукали в ежедневието ни. Макар редовно осъзнато или неосъзнато да ги нарушаваме, те са основни постулати в дома ни, в работата, в отношенията с близките и приятелите.

Гняв, алчност, завист, лакомия, похот, високомерие, леност.

Според Библията, ако ги нарушаваме ще погубим душата си. В човешките отношения тяхното потъпкване ще ни донесе самота. В службата прекрачването на границите може да доведе до загуба на всичко, постигнато с много труд и бързо уволнение.

1. Гордост
Всеки от нас е имал своите постижения – оня върховен момент, когато сме се справили със сложна задача или сме направили „невъзможното” в работата. Изкушението да си препишем всички заслуги е препъни камъкът в ситуацията, дори тогава, когато успехът е бил немислим без помощта на колегите. Но преди да „дръпне одеялото” към себе си, човек би било добре да помисли, че проявата му на егоизъм сериозно ще обиди останалите, които в бъдеще няма да са склонни да му помагат. А дори могат да се опитат да подкопаят усилията му. Основата на дълготрайния успех е честно да се поделят заслугите и признанието с всички помогнали.

2. Завист
Не по-малко важно е да се признават заслугите на останалите, дори и да нямате отношение към тях. Не завиждайте на чуждите успехи. Завистта по природа е деструктивна. Глупаво е да се завижда на успехите на другите - те трябва да се възприемат като призив за съревнование. Тогава и собственият успех няма да закъснее.


грехове в бизнеса
3. Гняв
Необходимо е да държим далеч от себе си и гнева. От него в бизнеса със сигурност няма никаква полза. Той не предизвиква нищо друго освен спорове, караници и огорчение. Раздразнението само може да убие добрата репутация и да накарате останалите да са против вас, вместо с вас. Тези, които са подложени на безсмислени изблици на ярост, рядко преуспяват. Те са прекалено лоши лидери, за да вдъхновят останалите.

4. Алчност
Що се отнася до алчността, което в този случай се описва като "желание да се получи всичко и веднага", за хората на бизнеса това е не толкова лошо качество. Но трябва да бъдете по-внимателни. Ако се опитате да погълнете прекалено голям залък, може и да ви приседне. Този, който се опитва да се катери по стълбата на кариерата, прескачайки по няколко стъпала, рискува да падне

5. Мързел
От друга страна, мързелът и самоуспокоението за човек, който иска да направи кариера, са опасни не по-малко от гнева или завистта. Останалите бързо ще се отдръпнат от вас, защото никой не иска да „носи” някого на гърба си. Дори и да ви се струва, че мързелувате с финес и незабелязано можете да сте сигурен, че рано или късно ще ви усетят.


бизнес грехове
6. Похот
В света на бизнеса това означава да губите концентрация и посока на действие. Ако се разкъсвате в хиляди посоки с желание да не изпуснете някой голям проект всичките ви дела ще бъдат посредствени и неизпипани. Успехът няма да ви споходи.

7. Лакомия
В случая с кариерното развитие това означава въжделението на нещо чуждо - висока заплата, отделен кабинет, подчинени и т.н. Този грях погубва успеха дори и само заради факта, че прекалено амбициозните колеги не са обичани от останалите. Да, в Библията са изпуснали да напишат „Не пожелавай поста, кабинета, заплатата на колегата”, но като интелигентен човек сте наясно, че няма нищо положително в това.

Силва Коен
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

7-те смъртни гряха в бизнеса - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: