Организиране на дома: 35 трика, които ще ви помогнат да поддържате ред

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
alt Ето 35 трика за организиране, които ще ви вдъхновят да подредите и почистите дома си.

1. Място, посветено на "малките неща"

Независимо дали събирате всякакви дрънкулки в коридора, пред телевизора или в чекмеджетата, най-добре е да се придържате към едно място. Една "купа за дреболии" в коридора близо до входната врата ще ви помогне да съхранявате всички вещи, които нямат собствено място. Поставете в нея ваучери, визитни картички и ластици за коса. Ако купата не ви допада от естетическа гледна точка, можете да използвате поднос.
 
Във всекидневната можете да държите дистанционните управления в кутия. Удивително е колко много една кутия или поднос може да превърне купчина разхвърляни предмети в нещо полезно. Ако имате чекмедже за боклук, използвайте формички за мъфини вътре, за да съхранявате дребни неща. Малките контейнери в чекмеджетата ви помагат да отделяте малките неща от останалите и да ги намирате лесно.
 
Купа, тава или чекмедже за дребни вещи са ефективни само ако редовно ги преглеждате и изхвърляте съдържанието им или ги подреждате.

2. Съвети за организиране: място за дарения

Наличието на място, където да поставяте дрехите и аксесоарите за дарения, преди да започнете да подреждате, ще ви направи по-ефективни. Можете да поставите кутия или кошница в гардероба или шкафа, където да поставите всичко, от което вече не се нуждаете и което искате да дарите. Когато тя се напълни, дарете всичко в кутията и започнете отначало.

alt3. Показвайте изкуство на малчуганите

За да не трупате купчина детски рисунки, прикрепете ги с магнити за хладилник и рамкирайте това, което ви харесва най-много. Въртете рисунките на хладилника и насърчавайте малчуганите да ги подаряват.

4. Кукички за завеси за душ

Кукичките за завеси за душ са изненадващо полезни. Можете да ги използвате за окачване на вратовръзки, шалове, чанти или колани. В кухнята можете да ги използвате за кърпи и хавлии.

5. Трикове за организиране на коридора

Коридорът е едно от местата в къщата, където се събира най-много безпорядък. За да поддържате коридора организиран, поставете кошници и кутии, стойки за чадъри и куки на стената, за да освободите място за всичко. А рафтовете или закачалката за дрехи с място за съхранение ще ви помогнат да се отървете от безпорядъка в коридора.

6. Силата на кошниците

Използвайте кошници с красив дизайн, за да се отървете бързо от безпорядъка във всекидневната си. Има ли в кошниците играчки, батерии, кабели или други предмети? Ние не знаем, а гостите, които ще преминат през вратата ви, ще видят само организирана и чиста всекидневна, а това е единственото, което има значение.

alt7. Шкафът с аксесоари

Специалният шкаф може да ви помогне да съхранявате различни дреболии като дрънкулки, аксесоари за пикник, свещи и декорации, които не винаги показвате.
 
Ако в дома ви няма място за шкаф, можете да ги поставите в кутии с етикети. Когато искате да промените декорацията си, уверете се, че знаете откъде точно да вземете украшенията. А когато приключите с тях, няма да ги държите разхвърляни наоколо, а ще имат своето място.

8. Система за страници на списания

Не е нужно да пазите цялото списание само заради рецепта или снимка, която сте харесали. Изрежете това, което искате да запазите, и го поставете в специална папка за всяка тема. След това затъмнете останалата част от списанието.

9. Съвети за организиране: шредер за хартия

Ако имате много хартия, шредерът за хартия ще ви помогне да държите всичко под контрол. Използвайте шредера, докато проверявате пощата си, за да не се натрупва повече хартиен безпорядък из къщата. След това периодично преглеждайте документите си и вижте какво още се нуждае от унищожаване.
 

alt10. Място за кухненския плот

Престанете да държите ножовете и другите готварски инструменти на кухненския плот. Вместо това ги закачете на парче метал на стената или ги съхранявайте в чекмедже с преграда.

11. Мебели с място за съхранение

В малките жилища мебелите с място за съхранение са не само умни, но и необходими. Съществуват легла с място за съхранение, табуретки, нощни шкафчета с чекмеджета или високи етажерки за книги. Когато купувате мебели, опитайте се да вземете многофункционални дизайни.

12. Пейка за различни предмети

Поставете в коридора пейка с място, на която можете да поставяте различни предмети, които принадлежат на други стаи, докато ги закарате до местоназначението им. Уверете се обаче, че това няма да се превърне в хаос, вземайте нещата оттам често и не позволявайте да се трупат прекалено много.

13. Почистване за 15 минути

Ако не обичате да почиствате, опитайте с 15-минутния метод. Настройте таймера на 15 минути и почиствайте или подреждайте, докато слушате подкаст. Или почистете кухнята, докато чакате водата да заври.

alt14. Отнасяйте се към всичко в къщата като към вилица

Третирането на всичко като вилица прави очевидно, когато то не е на правилното място. Защото, когато намерите вилица в банята, знаете, че мястото ѝ не е там. Знаете, че мястото ѝ е в кухненското чекмедже с останалите прибори.

15. Използвайте смартфона си

Правете снимки със смартфон на менютата за изнасяне и списъците със задачи, за да не трупате хартиени документи. Не съхранявайте документи с информация, която лесно можете да намерите онлайн. Това включва ръководства за електроника, договори за кредитни карти и менюта за доставка. Можете да правите снимки на документи, които са дълги само една страница, да ги запазвате в браузъра си, да ги съхранявате в бележките си или да ги търсите в Google, когато ви трябват.

16. Висящо пространство за съхранение

Използвайте висящ органайзер за обувки за други предмети. В гардеробите си можете да използвате органайзер за обувки, за да окачите ръкавици, шалове или бижута. В кухнята можете да го използвате за съхранение на консервирани и пакетирани храни. Прозрачните джобове ви помагат да виждате съдържанието и да знаете къде се намира всичко.

17. Трикове за организиране: методът на кутията

Методът на "кутиите" използва три кутии: за съхранение, за дарение/продажба и за изхвърляне. Сортирайте нещата и ги поставяйте в правилната кутия. Ключът е бързо да решите какво да правите с всяко нещо.

alt18. Съхраняване на найлонови торбички

Съхранявайте найлоновите торбички в туба за кухненски кърпи, за да ги държите подредени. Можете също така да си купите специален контейнер за съхранение или да си направите свой собствен. Каквото и да използвате, съхранявайте ги добре и ги използвайте повторно, когато пазарувате. Ако имате твърде много найлонови торбички, направете проекти "Направи си сам" с тях.

19. Сезонно съхранение

Ротирайте сезонните дрехи в предната част на гардероба си, така че тези, които носите най-често, да са отпред. Освен това, ако премествате дрехите всеки сезон, ще можете да разгледате всяка вещ, за да видите дали има нужда от ремонт, почистване от миризми или дали е време да я дарите.
 

20. Съвети за организиране: кошници в шкафа за бельо

Използвайте кошници, за да разделите различните видове чаршафи и кърпи. Сложете плажните кърпи в една кошница, а кърпите за баня - в друга. Направете същото и със спалното бельо и завивките. Когато имате гости за една нощ, ще имате всичко необходимо под ръка.

21. Намалете размера на гардероба си

Опитайте се да създадете минималистичен гардероб. След като подредите дрехите си, ще откриете, че нямате нужда от всички шалове, пуловери, дънки и обувки, които сте смятали, че са ви необходими. Ще освободите място в гардероба си и ще имате по-малко дрехи за поддържане. Дарете или продайте това, което вече не използвате.

22. Място за вещите на всеки

Ако имате голямо семейство, поставете в коридора кош за всички, където да поставят обувките и аксесоарите си. Създаването на места за съхранение на вещи за всеки член на семейството може да помогне и на децата ви да поддържат къщата по-подредена.

23. Бърза поръчка в чанта

Дори да нямате много време, все пак можете да подредите малко. Подреждането в чанта няма да ви отнеме повече от пет минути. Извадете всичко и заменете само най-необходимото (портфейл, слънчеви очила, балсам за устни и т.н.). Сложете в папка касовите бележки, които искате да запазите, и документите за срещи. Изхвърлете онова, което трябва да отиде в кошчето за боклук, като използвани носни кърпички, опаковки и стари списъци за пазаруване.

2alt4. Съвети за организация: подреждане на входящата поща

Отървете се от безпорядъка в пощенската си кутия, като настроите филтри, отпишете се от спам и изтрийте имейли, които не са ви необходими. Можете да си направите два имейл адреса: един за сайтовете, за които трябва да се абонирате, и един за вашите близки. По този начин ще знаете, че когато отворите електронната си поща, ще прочетете само това, което искате. Когато проверявате акаунта си за бюлетини, можете лесно да изтриете това, което не ви е необходимо.
 
За папката с нежелани съобщения отпишете всички каталози, които не използвате редовно или не разглеждате онлайн. Същото важи и за списанията. Няма смисъл да ги купувате, ако никога не ги четете. Събирайте каталозите или списанията, които вече сте прочели, и ги рециклирайте.

25. Съвети за организиране на багажника

Дори и да не е свързано с престоя вкъщи, ето един съвет за случаите, когато излизате с колата. А с оглед на времето, което прекарваме в задръствания, тя е като втори дом. Дръжте в колата торбичка за боклук за чаши за кафе, касови бележки и други неща, които в крайна сметка правят безпорядък в колата. Необходими са ви само минута-две на ден, за да съберете боклуците и бъркотията в колата си. За да поддържате багажника си подреден, инвестирайте в органайзери, в които да съхранявате най-важните си вещи.

26. Правило за пет неща на ден

Съберете пет неща и намерете място за тях. Всеки от нас има неща вкъщи, които винаги се оказват на неподходящи места, като дистанционни, ключове или дневници. Сега е моментът да им намерите място.

alt27. Напълнете по една кошница на ден

Подреждането на цялата къща наведнъж е много уморително. Вместо това можете да пълните по една кошница/торба на ден с неща, които искате да дарите или изхвърлите. Разделянето на организацията на малки задачи ще ви улесни много повече в подреждането на цялата къща навреме.

28. Съвети за организиране при преместване

Ако се местите, започнете да опаковате рано. Няма смисъл да опаковате неща, които така или иначе ще изхвърлите. Съберете нещата, от които вече не се нуждаете, и ги изхвърлете или дарете. Опаковайте само това, което искате да вземете със себе си в новия си дом.

29. Срок на годност

Проверете килера и хладилника си и вижте сроковете на годност за всеки продукт. Изхвърлете това, което вече не използвате или е с изтекъл срок на годност. Правете това от време на време. За бързо развалящи се храни правете това всяка седмица, а за консервирани храни - на всеки три месеца.

30. Съвети за организиране на рецепти

Ако имате рецепти, натъпкани в готварски книги или чекмеджета, отделете десет минути, за да ги подредите. Отделете десет минути, за да съберете всички рецепти и да сортирате тези, които искате да запазите. След това продължете с още десет минути, за да ги подредите в папка и да препишете тези, които вече не изглеждат добре.

31. Методът на пътника

Подредете с метода на пътника. Мислете за дома си като за куфар на пътешественик. Подобно на куфара, домът ви има ограничено пространство, затова трябва да го организирате. Отделете специална кошница за козметика, например. Когато тя се напълни, не можете да добавяте нови неща, освен ако не изхвърлите или дарите от съществуващите. Направете същото и с други предмети в къщата.

32. Силата на скенера

Можете да намалите безпорядъка в офиса си, като инвестирате в скенер. Използвайте го за сканиране на разписки и фактури и за цифрово съхранение на важни документи, като например ипотечни кредити и удължени гаранции. След като ги сканирате, можете да ги запишете на твърдия диск и на лаптопа. Докато го правите, можете също така да се отървете от тези, които вече не ви трябват.

33. Съвети за празнична организация

Планирайте предварително Коледа без безпорядък, като дарите орнаменти, които не сте използвали отдавна. Същото важи и за хартията за опаковане на подаръци, която събира прах от години. Преди да купите нова украса, проверете какво вече имате.

alt34. Трикове за организиране на играчките

Детските играчки неминуемо се оказват навсякъде из къщата и създават безпорядък. Приучете децата си да съхраняват играчките си на едно място - в стаята си или в ъгъла на всекидневната в кошница. След като приключат с играта, ги напътствайте да приберат играчките.

35. Панели за визуална организация

Използвайте панел, за да съхранявате предмети, които претрупват чекмеджетата или бюрото ви. Ако ги поставите на таблото, ще знаете какво използвате по-често и от какво нямате нужда.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Организиране на дома: 35 трика, които ще ви помогнат да поддържате ред - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: