Опасностите при използването на алуминиево фолио

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
 altАлуминиевото фолио се е превърнало в незаменимо в много кухни и се използва по време на готвене, но също така и за покриване на контейнери за храна в хладилника или за предпазване на печката от замърсяване. Но знаете ли, че с използването на алуминиево фолио при готвене излагате здравето си на риск?
 
Кой не е използвал поне веднъж алуминиево фолио в кухнята? То може да се окаже полезно, но ако сте загрижени за здравето на себе си и на семейството си, особено ако в домакинството има деца, е добре да бъдете предпазливи, когато приготвяте храната за ежедневното си меню. Изследвания през последните години показват връзка между алуминиевото фолио и развитието на заболявания като деменция, аутизъм и дори болестта на Паркинсон. Ето как алуминият попада в организма ни и защо трябва да помислим два пъти, преди да използваме алуминиево фолио при готвене.

Как се замърсяваме с алуминий?

Алуминият навлиза в организма под формата на алуминиеви пари или прах. Един възрастен човек приема около 7-9 mg алуминий на ден от храната, както и от водата или въздуха. Според EFSA (Европейски орган за безопасност на храните) "основният източник на експозиция на алуминий за населението е чрез храната, като има големи разлики в съдържанието на алуминий в отделните храни".
 
Високи количества алуминий са открити в храни като бакпулвер, брашно, съдържащо стимулатори на растежа, сол, хлебни изделия и всички други преработени храни. Някои козметични продукти също съдържат алуминий, включително антиперспиранти, лосиони за тяло, лосиони за слънце или шампоани.
 
Най-много алуминий консумираме от храни, приготвени в алуминиево фолио. За да предотвратите заболявания, които могат да бъдат причинени от алуминий, в идеалния случай трябва да намалите излагането си на алуминий колкото е възможно повече. Алуминиевото фолио може успешно да се замени с хартия за печене, когато става въпрос за готвене. Можете също така да използвате качествени тигани с незалепващо покритие или йенски тигани, за да не се налага да покривате съдовете, в които готвите, с алуминиево фолио. 

altКолко алуминий се съдържа в продуктите, приготвени в алуминиево фолио?

Допустимият дневен прием на алуминий е 1 mg/kg телесно тегло/ден, но тази граница се превишава при много хора. Ако при готвенето се използва и алуминиево фолио, количеството, което достига до организма, се увеличава още повече.
 
Едно скорошно проучване разглежда съдържанието на алуминий в месото и рибата, приготвени след готвене на тези храни с помощта на наличното в търговската мрежа алуминиево фолио. Освобождаването на този химичен елемент е оценено чрез готвене на говеждо, пилешко и риба, увити в алуминиево фолио, с използване на подправки или без подправки, за да се оцени ефектът върху изтичането на алуминий в храната.
 
При рибата и пилешкото месо максималните концентрации (42 mg/Kg за рибата и 40 mg/Kg за пилешкото месо) са открити при пробите, които са били увити в алуминиево фолио и приготвени с подправки, докато при говеждото месо максималната стойност (40 mg/Kg) е установена при пробата, увита в алуминиево фолио, но приготвена без добавяне на подправки. Според изследователите този резултат може да е свързан с факта, че говеждото месо е с по-високо съдържание на мазнини.
 
 
Заключението на изследователския екип е, че отделянето на алуминий е в значителни количества и ако приготвените по този начин храни се консумират няколко пъти седмично, заедно с приема на алуминий от други източници, които естествено съдържат алуминий, общият допустим седмичен прием надхвърля препоръките на здравните органи. Освен това, ако се използва по-дебело алуминиево фолио, което съответства на по-висока якост, това може да доведе до отделяне на още повече алуминий в храната.
 
В друг експеримент са разгледани 11 различни вида храни (атлантическа сьомга, атлантическа скумрия, патешки гърди, вид меко бяло плесенно сирене, домати, червен пипер, вид кнедли от брашно, свинска пържола, свински врат, пилешки гърди и пилешки бутчета), изпечени в алуминиево фолио, както мариновани, така и немариновани. 
 
Съдържанието на алуминий е измерено по два стандартни метода и най-голямо увеличение на алуминия е наблюдавано в пробите от маринована сьомга (41,86 ± 0,56 mg/kg), скумрия (49,34 ± 0,44 mg/kg) и патешки гърди (117,26 ± 1,37 g/kg). Според изследователите тези количества могат да представляват риск за децата и хората с определени заболявания.
 
Други изследвания показват, че киселинните храни като домати, зеле и горски плодове, както и пикантните храни, приготвени в алуминиево фолио, добавят по-големи количества от метала, отколкото алкалните храни.
 

altВръзка между алуминия и болестта на Алцхаймер, аутизма и множествената склероза

Въпреки че учените твърдят, че са необходими по-подробни изследвания, за да се разбере ролята на високите нива на алуминий в етиологията на невродегенеративните заболявания и човешкото невроразвитие, скорошен анализ показва, че болестта на Алцхаймер, разстройството от аутистичния спектър и множествената склероза могат да бъдат свързани с високите количества алуминий, открити в мозъка. 
 
Високите нива на алуминий в мозъка могат да допринесат за множествена склероза, се казва в проучване, в което са анализирани тъканни проби и клинични и невропатологични данни, предоставени от тъканната банка на Дружеството за множествена склероза. Но, казват учените, доказано е, че ако пациенти с множествена склероза пият минерални води, богати на силициев диоксид, те спомагат за увеличаване на отделянето на алуминий с урината и така биха могли да бъдат терапевтична стратегия за тези пациенти.
 
И други проучвания на случаи показват отрицателните ефекти на алуминия в мозъка. Изследователи от университета Кийл в Обединеното кралство разкриха, че високите нива на алуминий в мозъка водят до страшната болест на Алцхаймер в дългосрочен план. Учените са стигнали до това заключение, след като са анализирали състоянието на 66-годишен мъж, диагностициран с тежка форма на болестта на Алцхаймер след 8-годишно излагане на алуминиев прах. Алуминиевият прах навлиза в организма през дихателните пътища, като образува алуминиеви отлагания в мозъка и дихателните пътища.
 
Друг случай, който накара учените да се замислят, е този на британска жена, починала от болестта на Алцхаймер. Тестовете показват големи количества алуминий в тъканите ѝ. Излишният алуминий е попаднал в организма на жената чрез питейната вода от местен водоизточник, който 16 години преди жената да се разболее е бил замърсен с 20 метрични тона алуминий в резултат на промишлена авария.

altНякои естествени съставки ни предпазват от алуминий

Съществуват и естествени съставки, които могат да ни предпазят от алуминия, с който влизаме в контакт, като се борят с вредните му ефекти. Изглежда, че куркуминът е ефективен в това отношение, като някои проучвания показват, че той има защитен ефект върху организма срещу алуминия.
 
Куркуминът се съдържа в куркумата и е естествено противовъзпалително средство, както и ценен антиоксидант. Сред ползите за здравето от куркумина са антидепресивно действие, облекчаване на болката, понижаване на холестерола, антикоагулантен ефект и облекчаване на храносмилателни проблеми. Можете да въведете куркумата в диетата си, като я добавяте към ястия като къри или готвени сосове, супи, яхнии, печени картофи, както и към смутита, кафе или чай.

Как да приготвяте вкусни ястия без алуминиево фолио?

Заменете алуминиевото фолио с хартия

Вместо да използвате алуминиево фолио за увиване на храната преди готвене, можете да изберете екологични алтернативи, като хартия за печене или някакви листа. Те са безопасни за употреба при високи температури и могат да се използват за увиване или покриване на храна, докато се готви във фурната.

altИзползвайте покрити съдове за готвене

Вместо да готвите в алуминиево фолио, можете да използвате стъклени, керамични, чугунени или глинени съдове с капаци. Те ще запазят влагата и ароматите по време на процеса на готвене.

Опитайте алтернативни методи за готвене

Вместо да разчитате на алуминиево фолио за запазване на соковете по време на готвене, можете да опитате методи за готвене, които не изискват такава защита, като например мариноване на храната преди готвене и задушаване с капак.
 
Що се отнася до фолиото, ако то се използва за опаковане на студена храна, учените казват, че това не е голям проблем - ако например поставите фолио върху купа, в която имате, да речем, салата, кюфтета, палачинки и т.н., които съхранявате в хладилник. Ако обаче го използвате често при готвене, при топлинна обработка, алуминиевото фолио става опасно, особено ако се добавя към други храни или други източници, защото това може да доведе до токсични нива на алуминий в организма.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Опасностите при използването на алуминиево фолио - 1.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: