5 полезни съвета за бърз релакс у дома след натоварен ден

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
altКогато се приберете у дома след дълъг и изморителен ден, първото нещо, което правите, след като затворите вратата, е да се излегнете на мекия диван и да включите телевизора.
 
Има обаче и други, по-добри начини да се отпуснете и да се отървете от останалия стрес. Телевизорът вероятно ще Ви умори повече, отколкото да ви отпусне. Компютърът също.
Някои изследвания показват ефектите на стреса в ежедневието, но може би все още се чудите: защо е здравословно да се изключа от мрежата и да започна да релаксирам, след като се прибера у дома?
Всъщност стресът е един от най-големите здравословни проблеми в света. Той е основен фактор за предизвикване на много проблеми с  кръвоносната система, припадъци, високо кръвно наляганепонижен имунитет или депресия.
 
Пет прости съвета за повече спокойствие:
 
 

1.Направете си гореща вана

Горещата вана може да бъде един от най-добрите и най-бързи начини да се отпуснете след уморителен ден.
Горещата вода има успокояващ ефект, така, че веднага ще Ви помогне да отпуснете всичките си мускули. Целта е да се опитате да оставите настрана мислите, които Ви притискат и да се насладите на спокойствието и комфорта на горещата вана.
Гърбът Ви може да се чувства скован след часовете седене на стола пред бюрото, така, че ваната е чудесен начин да отпуснете долната част на гърба и врата си. Топлите вани намаляват кръвното налягане и помагат на кръвоносната система. Опитайте да добавите соли за вана или етерични масла (портокал или лавандула са чудесна идея) за пълноценно изживяване.
 

alt2. Създайте пространство за релакс

 
Създайте или намерете пространство, в което да се отпуснете. Добре е да няма шум, който може да ви смути. Мястото, трябва да Ви предразполага да се отпуснете.
Седнете на удобен стол, вземете със себе си топла напитка (топло мляко с малко мед и прах от канела е напитка, която върши чудеса), книга и слушайте успокояваща музика.
Трите неща, които трябва да имате предвид за вашето място за релаксация: функционалност, комфорт и стил.
Бихте искали тази зона от дома Ви, която е предназначена за релаксация, да притежава индивидуалност, но и да бъде практична. Релаксира ли ви писането? Тогава поставете в тази зона масичка, на която винаги можете да държите дневник и химикалка.
 

3. Насладете се на ползите от ароматерапията

 
Безпокойството или липсата на сън могат да бъдат облекчени чрез ароматерапия. Тя включва използването на етерични масла, извлечени от растения.
Етеричните масла могат да се вдишват, затова препоръчваме да използвате дифузер, който да помогне за изпаряването на ароматите във въздуха в стаята. В същото време те могат да се използват за масаж на определени зони на тялото (обикновено шийната област събира най-много напрежение).
 
 Разреждайте етеричните масла в по-голямо количество обикновено, масажно масло, преди да ги нанесете директно върху кожата си, за да не предизвикате дразнене. Ароматерапията е добър помощник в моменти на стрес и тревожност, помага ви да се отпуснете и подобрява качеството на съня. Поръсете възглавницата, на която спите, с капка лавандула и ще спите по-добре. Можете да използвате този трик и в офиса - трябва ви само минута, за да капнете малко лавандулово, портокалово или друго етерично масло и да вдишате. Тези аромати стимулират обонятелните рецептори, които се свързват с областта на мозъка, регулираща емоциите, и ви помагат да се отпуснете по-леснo.
alt

4. Упражнявайте благодарност

 
Оттеглете се на мястото си за релаксация, съберете мислите си за благодарност и ги запишете на лист хартия, след което ги прочетете.
 
Със сигурност сте имали за какво да благодарите днес: от чашата кафе, която сте изпили сутринта, през слънчевите лъчи, които са Ви стоплили в обедната почивка, до приятния разговор с колега. Животът ни е обсипан с малки моменти, които заслужават да бъдат подчертани и да ни дадат сили да се отпуснем и да балансираме последиците от стреса. 
 
Когато някоя дреболия Ви направи щастливи, изживейте това чувство пълноценно и дори можете да го запишете, когато ви се случи (на телефона, в дневника). Този процес на писане ви помага да фиксирате тази положителна емоция в съзнанието си и помага на тялото ви да се справя по-добре с неприятните събития през деня.
 

5. Практикувайте кратка медитация

 
Прекарването на малко време на спокойствие след шумния ден е всичко, от което се нуждаете.  Не е необходимо да следвате специален ритуал за медитация. Достатъчно е да намерите тихо и приветливо място, където да прочистите ума си.
Затворете очи и се концентрирайте върху дишането си, върху начина, по който въздухът влиза в носа ви и изпълва белите ви дробове, а след това върху процеса на издишване.
alt Медитацията може да бъде кратка (5-10 минути), но с голям ефект. Ако никога не сте опитвали да медитирате, трябва поне да опитате и да видите как ще се почувствате.
 
Практикувана ежедневно, медитацията може да промени реакцията Ви към стреса, като ви направи по-устойчиви и ви подготви да избягвате стреса.
Очевидно релаксацията изисква малко воля и практика (поне в случая с медитацията), но от друга страна, не е реалистично да мислим, че щом се приберем вкъщи, стресът и умората ще изчезнат, когато затворим вратата след себе си. Важно е да положим малко "приятни усилия" за нашето благополучие и дългосрочно здраве. Една различна дейност, която ви разсейва от това, което сте правили преди, е полезна, когато искате да се отпуснете.
 
Източник:https://alecoair.ro/ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

5 полезни съвета за бърз релакс у дома след натоварен ден - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: