Лечение с билки при атеросклероза

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
 altАтеросклерозата е заболяване на сърдечносъдовата система, което се характеризира с удебеляване на артериалната стена. Днес тя е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб, което води до повишена смъртност и инвалидизация.
 
Състоянието представлява комбинация от промени в артериите на сърцето, състоящи се от натрупване на липиди, полизахариди, кръвни фигури, фиброзна тъкан и калциеви отлагания, придружени от промени в мускулната туника.
Съдовете, които хранят сърцето (коронарните артерии), и артериите към мозъка са изложени на най-висок риск да бъдат засегнати от това дегенеративно заболяване. Атеросклерозата причинява загуба на еластичността на кръвоносните съдове и стесняване на малките артерии, което пречи на свободното циркулиране на кръвта.

Естествени средства за защита

alt1. Лимони

Едно от най-ефективните природни средства за лечение на атеросклероза е лимоновата кора, тъй като тя има най-високо съдържание на витамин Р, който укрепва цялата артериална система.

Метод на приготвяне
За да се приготви лекарството, кората на 1-2 лимона се нарязва на ситно, залива се с гореща вода и се оставя да мацерира за около 12 часа. Препоръчва се да се консумира по една чаена лъжичка лимонови кори на всеки 3 часа, или веднага, или след всяко хранене.

2. Магданоз

Тъй като съдържа вещества, които подпомагат правилното функциониране на кръвоносните съдове, особено на капилярите, магданозът се счита за друго ефективно средство за лечение и профилактика на атеросклерозата.
Магданозът може да се приема и като чай - една чаена лъжичка сушен магданоз се добавя към чаша вода и се вари няколко минути. Според специалистите, за да даде лечението бързи резултати, се препоръчва да се пият по 2-3 чаши чай дневно.
 

3. Зеленчуков сок

Сокът от цвекло, консумиран ежедневно, е изключително полезен за пациентите с атеросклероза, защото цвеклото е много добър разтворител на неорганичните калциеви отлагания.
 
Препоръчват се също така сокове от моркови или спанак. Тези сокове трябва да се консумират, ежедневно, в количество от 500 ml, или могат да се комбинират. Когато се консумира смес от тези зеленчукови сокове, трябва да се използва следната пропорция: 300 ml сок от моркови и 200 ml сок от спанак.

alt4. Мед

Медът се счита за ефективно средство за лечение на атеросклероза, тъй като е лесен за храносмилане и усвояване. За лечението се препоръчва да се изпие чаша вода преди лягане и да се добавят една чаена лъжичка мед и сокът на половин лимон.
 

5. Лук и чесън

Според последните проучвания лукът и чесънът помагат за предотвратяване на атеросклерозата. Поради тази причина специалистите препоръчват тези зеленчуци да се въведат в ежедневната диета, като те могат да се консумират пресни или в храна, според предпочитанията.

Диета при атеросклероза

- Пресни сокове и диета със семена и зърнени храни
Като начало пациентът трябва да прибегне до диета на основата на натурални сокове в продължение на 5-7 дни. Натуралните и пресни сокове от сезонни плодове и зеленчуци трябва да се консумират 3 пъти дневно. След този период пациентът трябва да спазва диета на основата на семена, ядки, зърнени храни, зеленчуци и плодове, като мотото е "здравословна диета".

Соковата диета трябва да се спазва на всеки 3 месеца или по-рядко, в зависимост от напредъка. Специалистите също така съветват всички пациенти със сърдечносъдови заболявания да заменят 3-те основни, обилни хранения с повече леки закуски.
 
- Избягвайте хидрогенираните мазнини и излишните наситени мазнини
Пациентите трябва да избягват хидрогенираните мазнини и излишните наситени мазнини, които се съдържат в: маслото, кремовете, животинските мазнини, маргарина, червеното месо, преработените храни, сосовете и всички храни, приготвени от тях.

- Зехтин или ленено масло
Препоръчително е да се използват растителни масла, маслиново, ленено, слънчогледово, но само в средни количества.

altДруги полезни съвети

- Пушене
Пациентите със сърдечни заболявания трябва да се откажат от цигарите, тъй като пушенето е един от основните фактори, участващи в развитието на атеросклероза.
 
- Упражнения и стрес
Пациентите трябва да правят физически упражнения на открито и да се научат да намаляват психическия си стрес, в противен случай състоянието се влошава.


 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Лечение с билки при атеросклероза - 1.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: