Как да подобрите зрението си (без очила) - според експерти

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
alt Здравето на зрението зависи от много фактори, като възраст, професия, генетична предразположеност, наличие на някои съпътстващи заболявания, възприемане на определени нездравословни навици и т.н. Днес влошаването и загубата на зрението се случват във все по-млада възраст. Съществуват обаче определени методи, достъпни за всеки - неинтервенционални и немедицински - чрез които можете да подобрите зрението си.
 
 
Как настъпва влошаването на зрението?

Според литературните данни основната причина за временната загуба на зрението е свързана с продължителното свиване и поддържане на очните мускули (предимно косите и правите мускули).
 
Дългосрочното поддържане на целостта на зрението може да се постигне само чрез така наречените очни "паузи", по време на които очните мускули се отпускат. Експертите твърдят, че повечето хора с различни проблеми със зрението пренебрегват тези периоди на релаксация на очните мускули.
 
Мигането е основният и най-деликатен начин, по който очните мускули се отпускат и релаксират. От физиологична гледна точка здравият човек мига веднъж на всеки две до четири секунди. Това означава, че здравият човек мига между 15 и 30 пъти в рамките на една минута. [1], [2]
 
 

altКак да подобрите зрението си (без очила) - според експертите
 
1. Мигане

Най-важният начин да подобрите зрението си е да се отпуснете и да намалите натиска върху очните мускули чрез мигане. Експертите препоръчват по десет мигания на всеки пет минути в продължение на 30 дни. След този период човек ще изпълнява тази техника инстинктивно, несъзнателно и ще забележи значително подобрение на зрението.
 
Мигането трябва да се извършва бавно, без да се бърза, и човек ще забележи отпускане на очните мускули. С намаляването на очното налягане очите стават по-отпочинали и по този начин могат да фокусират образа по-лесно и по-бързо, което води до много по-ясен образ.
 
Това се обяснява с факта, че по време на мигането очните мускули се отпускат и стимулират слъзните жлези, които отделят сълзи. Сълзите овлажняват слъзната повърхност, като я предпазват от изсушаване и помагат за отстраняване на натрупания през деня очен прах.
 
Специалистите препоръчват това да се прави особено по време на работа с компютър.

2. Слънчева светлина

Излагането на слънчева светлина за поне 10-15 минути всеки ден увеличава синтеза на витамин D в организма, който улеснява усвояването на витамините и минералите, необходими за поддържане на здравето на очите.
 
Освен това ежедневното излагане на слънце увеличава енергията в организма и се бори с фоточувствителността, която е често срещана при различни нарушения на зрението.
 
За да се възползвате от многобройните положителни ефекти на слънчевата светлина върху очите, медицинските експерти препоръчват поне 5-10 минути типично излагане на слънце, сутрин при изгрев и вечер при залез.
 
През лятото излагането на слънчева светлина за подобряване на зрението може да става само до 12 ч. на обяд или след 17 ч. Между 12 и 17 ч. слънчевите лъчи са най-интензивни и са необходими слънчеви очила.
 
Въпреки това в среда със силни светлинни отражения, които могат да увредят зрението ви, като например сняг или пясък, трябва да се носят слънчеви очила, за да се предпази зрението ви.
 
alt3. Спортувайте

Редовните физически тренировки са полезни за подобряване на зрението ви. Това е резултат от проучвания, проведени по темата в университети в Съединените щати.
 
Тези проучвания показват, че рискът от развитие на зрителни увреждания при хора, които следват редовна програма за физически упражнения, е с 20% по-малък, отколкото при хора, които не го правят.
 
Така че, за да подобрите зрението си, не е необходимо да сте състезател по лека атлетика; 10-15-минутна тренировка всеки ден е достатъчна, за да видите ползите от движението върху здравето на очите. Тази физическа тренировка трябва да включва упражнения за ръцете, раменете и врата.

4. Упражнения за очите

Движението на очите може да бъде полезно за подобряване на зрението, тъй като позволява на очните мускули да се отпуснат и да релаксират.
 
Извършването на вертикални и хоризонтални упражнения за очните ябълки в продължение на 5-10 минути всеки ден може да доведе до значително подобряване на зрението с течение на времето чрез отпускане и увеличаване на подвижността на очните мускули.
 
alt5. Увеличете приема на витамини и минерали
 
Витамините А, Е и С, както и някои минерали (цинк, омега-3 и др.), имат повишено количество антиоксиданти, които предотвратяват макулната дегенерация и предпазват зрението от разрушителни агенти. Храните, богати на витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на здравето на очите, включват спанак, моркови, броколи, сладки картофи, червени чушки, цитрусови плодове и някои видове риба (например сьомга, която е богата на омега-3).

6. Увеличава приема на каротеноиди
 
Каротеноидите са сред хранителните вещества, които са от съществено значение за доброто здраве на очите. Лутеинът и зеаксантинът са два каротеноида, които се съдържат в ретината. Тези две вещества предпазват макулата от увреждане от външни фактори, като стимулират секрецията на пигмент в зоната на окото, изложена на разрушителни агенти, и абсорбирането на UV лъчите. Храните, богати на каротеноиди, включват зелени листни зеленчуци, яйца, броколи и тиквички. Каротеноидите могат да се приемат и като хранителна добавка.
 
В допълнение към тези методи за подобряване на зрението могат да се споменат и други мерки, които улесняват подобряването на зрението и предотвратяват развитието на зрителни нарушения:


  • Избягвайте да носите контактни лещи през цялото време.
  • Ежедневно масажирайте очните си мускули.
  • Затваряйте очите си за една минута на всеки три часа, докато извършвате дейности, които натоварват очите (като четене, писане и др.). Целта е временно да се отпуснат очните мускули.
  • Избягвайте да миете лицето и очите си с прекалено гореща или прекалено студена вода, тъй като това може да има отрицателен ефект върху кръвоносните съдове в клепачите. За измиване на очите и лицето трябва да се използва топла, подходяща вода.
  • Избягвайте да натоварвате очите. В този случай се препоръчва да изключите компютъра, лаптопа или телефона и да избягвате използването им два часа преди лягане.
  • Концентрирайте очите си в една точка за няколко минути всеки ден.
  • Откажете се от тютюнопушенето и всички вредни навици, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на очите.
  • Лекувайте правилно хронични заболявания като захарен диабет, високо кръвно налягане и др.
  • Носете слънчеви очила, когато сте изложени на силна слънчева светлина.
  • Поддържайте правилна хигиена на тялото и очите, тъй като лигавицата на окото е изключително чувствителна към инфекциозни агенти. [1], [2], [3], [4]
Източник:romedic.ro
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да подобрите зрението си (без очила) - според експерти - 2.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: