Лечения с природни средства на стрии

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
alt Съществува определен проблем от естетическо естество, който засяга част от хората, причинен или от медицински проблем, или от теглото, или в резултат на бременност.
 
Съдържание на тази статия:

1. Какво представляват стриите?

2. Причини за появата на стрии

3. Хранене за борба със стриите

4. Природни методи за лечение на стрии

5. Подхранваща маска за кожата, приготвена у дома, за намаляване на стриите
Тя обаче засяга повече жените, отколкото мъжете, като оставя следи по различни части на тялото - бедрата, ханша, гърдите, ръцете или долната част на гърба или корема.
Тези линии по кожата изобщо не са вредни за здравето, а влияят само естетически.
Дори и никога да не изчезнат окончателно, с помощта на определени процедури или естествено лечение те ще избледнеят с течение на времето.
 
Разбира се, става дума за стриите, тези дълги, тесни ивици, които се появяват и развиват върху кожата.  
Те се появяват, подобно на белезите, в онези моменти, когато кожата променя формата си и вече не може да се върне към първоначалната/нормалната, в определени периоди на интензивен растеж, поради бременност, наддаване или загуба на тегло, понякога дори по време на пубертета.
Тези стрии най-често се появяват при бременни жени, почти 90% от тях.
 
За да разберете обаче как можете да се отървете от тези стрии или какви тайни крият онези майки, които имат завидно тяло, трябва да прочетете внимателно тази статия. Накрая ще се убедите, че стриите не са толкова сериозни и ще знаете какво точно трябва да направите, за да се отървете от тях.
 
altКакво представляват стриите?

Стриите са тесни линии или ивици, които се появяват на повърхността на кожата.
Обикновено те са дълги и тънки, с дължина няколко сантиметра и ширина няколко милиметра, и при допир създават впечатление за тънка, набръчкана кожа.
 
Първоначално стриите са по-прозрачни, с червеникаво-лилав цвят, но с течение на времето стават перлено бели и имат неравност.
 
Накратко, стриите са естествен отговор на кожата при внезапно увеличаване на теглото или когато кожата е прекалено опъната и еластиновите и колагеновите влакна, които обикновено помагат на кожата да се разтяга и расте, започват да се разрушават.
Поради това кожата вече не е в състояние да реагира на тези бързи промени и в резултат на това се разрушава и се появяват белези.
 
 
Стриите се появяват на всяко място, където кожата на тялото е била разтеглена, но обикновено засягат областите, където се натрупват мазнини, като корема или корема, гърдите, ръцете, бедрата и раменете.
 
Понякога при момчетата в тийнейджърска възраст стриите се появяват на гърба, хоризонтално, над гръбначния стълб.
 
В някои случаи, когато страдате от синдрома на Кушинг, което означава, че кръвта ви съдържа големи количества от хормона кортизон, стриите изглеждат много по-широки и по-големи и могат да се появят дори на лицето ви.
 
Според някои проучвания повече от 90 % от бременните жени имат стрии, а при тийнейджърите процентът е също толкова висок - около 70 %.
 
Причини за появата на стрии

Както беше споменато по-горе, стриите се появяват, когато кожата се разтяга прекалено много или расте прекалено бързо, а колагеновите влакна, които трябва да я поддържат в добро състояние, вече не са в състояние да работят достатъчно бързо, за да я поддържат.
 
В резултат на това определени части от кожата се разкъсват и оставят белези или линии, известни като стрии.
 
Единственото, което може да се направи, е да се използват различни билкови средства за предотвратяване на стрии или някои естествени средства за лечение на стрии.
 
По-долу са изброени най-често срещаните фактори, които водят до появата на стрии.
 
alt
  • Бременност

Стриите по време на бременност са изключително често срещани и според проучвания между 50 и 90 % от жените страдат от стрии преди раждането, особено между шестия и деветия месец на бременността.
 
По време на бременността жените в крайна сметка тежат с 25 до 30 килограма повече, а телата им не са специално подготвени за това увеличаване на теглото за много кратко време.
Затова особено кожата около корема се разтяга прекалено много и води до появата на стрии.
 
Това е най-добрият момент да прибегнете до билково лечение на стрии по време на бременност, защото след раждането на бебето тези естетически проблеми изчезват.
 
Съществуват определени генетични фактори, които играят изключително важна роля за това как кожата реагира на определени стресови фактори, но те са важни и когато става въпрос за количеството произведен еластин и колаген.
 
Ако майка ви или баба ви са развили стрии по време на бременност, има вероятност те да се появят и когато забременеете.
Дори и да не можете да предотвратите появата на стрии на 100 %, има някои предпазни мерки, които можете да вземете предвид, независимо дали става въпрос за естествени средства за защита от стрии при бременност или за лечение на стрии след бременност, за хранене с подходящи храни или за поддържане на оптимална хидратация.


  • Пубертет

Въпреки че стриите най-често се свързват с бременността, и момичетата, и момчетата могат да страдат от стрии по време на пубертета.
 
Това е така, защото тийнейджърите преживяват много промени за сравнително кратък период от време, включително появата на остро акне, промени в гласа, промени в настроението или внезапно нарастване на мозъка.
 
Тези скокове в растежа са главните виновници за появата на стрии през пубертета и макар че не всички тийнейджъри се сдобиват с тях, не е необичайно те да се появят около ръцете, бедрата или седалището.
Стриите могат да се появят и около коленете или по гърба.
 
 
Това е най-подходящият момент за използване на определени процедури за лечение на стрии при тийнейджърите, тъй като е известно, че те отдават голямо значение на физическия и естетическия си вид.
alt

  • Увеличаване на теглото
Ако сте имали бързо наддаване на тегло, най-вероятно сте се сдобили със стрии.
 
Това внезапно увеличаване на теглото може да се случи по редица причини, най-вече медицински или хормонални състояния, като синдром на поликистозните яйчници или менопауза при жените, проблеми с щитовидната жлеза, стрес или някои лекарства.
 
Подобно на това, което се случва по време на бременност, когато наддаването на тегло е доста бързо, кожата се опитва да се справи с това внезапно разтягане и колагенът се разрушава и разпада, което води до появата на тези тесни линии.
 

Когато се наблюдава често наддаване на тегло, се препоръчва рано да се започне билково лечение против стрии, за да не се задълбочи този естетически проблем.
 
  • Стероидни кремове
Стероидните кремове са често срещано средство за лечение на различни кожни състояния като дерматит, екзема или кожни алергии.
Тези кремове са много ефективни и работят чудесно за намаляване на кожното възпаление и за много хора, които страдат от тези състояния, те са важна част от медикаментозното им лечение, като помагат за поддържане на симптомите и намаляване на възпалението.
 
Един от най-често срещаните и неприятни ефекти на кортикостероидите е появата на стрии. Това е така, защото стероидите са склонни да разрушават съединителната тъкан в кожата.
 
Много по-вероятно е да се появят стрии и те да станат по-тежки, когато в организма има големи количества свободен кортизон или когато той се прилага върху кожата.
Кортизолът, хормонът на стреса, произвеждан от надбъбречните жлези, се превръща в кортизон, който отслабва еластичните влакна в кожата.
Стриите обикновено са сърбящи, постоянни и много трудни за избледняване, така че успоредно със стероидните кремове се препоръчва да се използва ефективно средство за третиране на стрии.
 
Ако се притеснявате за стриите, когато често използвате стероидни кремове, е препоръчително да се консултирате с лекар, да пиете много вода и да поддържате кожата си хидратирана, тъй като това ще помогне да се сведе до минимум въздействието на стриите върху живота ни.
 
altХранене за борба със стриите

Въпреки че вероятността от поява на стрии често се свързва с генетични фактори и семейна история, има някои неща, които можете да направите, за да сведете до минимум рисковете и да отстраните причините за появата им.
 
Останете хидратирани

Често се чува изразът "пийте по 8 чаши вода на ден за красива кожа" или "пийте по 2 литра вода на ден, за да отслабнете".
Въпреки че все още се водят спорове относно правилното количество вода, поддържането на хидратация е едно от най-добрите неща, които можете да направите за тялото си, но особено за кожата си.
 
Когато сте дехидратирани, кожата ви губи еластичността си и рискът от появата на стрии се увеличава, така че ако искате да имате мека и еластична кожа, трябва да пиете колкото се може повече вода и да ядете богати на вода храни като краставици, диня, ананас и целина.
 
Хранене

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, за да имате здрава кожа или да отстраните някои естетически проблеми, като стриите, е да ядете храни, богати на витамини и хранителни вещества.
 
Най-полезните храни за възстановяване на кожата и за превенция са тези, които са богати на витамини А и Е, както и на омега 3. Освен тях се препоръчват и храни с високо съдържание на витамин С и цинк, тъй като те са много ефективни при предотвратяването на стрии.
 
Препоръчва се здравословно хранене, тъй като по този начин кожата може да се поддържа еластична, стегната и хидратирана.

altПриродни методи за лечение на стрии

Поддържането на кожата в овлажнено състояние отвън е също толкова важно, колкото и отвътре, затова е важно да използвате специални кремове или лосиони за предотвратяване на стрии. Те могат да се използват особено в периодите, когато има най-голям риск от появата им.
 
Ако обаче не можете да си позволите или не искате да харчите пари за тези комерсиални кремове или лосиони, съществува разнообразна гама от естествени средства за лечение на стрии и целулит, които можете да приготвите в уединението на собствения си дом.
 
Тези домашно приготвени средства за третиране на стрии са особено идеални, когато сте бременна и не искате да използвате кремове, които могат да съдържат определени съставки, които могат да навредят на вашето бебе.
 
Ако все пак искате да използвате специални лосиони за стрии, препоръчваме ви да избирате само такива, които съдържат естествени съставки, като например какао, жожоба или масло от ший, които са отлични за нежно овлажняване на кожата, като ѝ придават еластичността, необходима за предотвратяване на стрии.
 
 
Лечение на стрии със зехтин: той е идеален за облекчаване на стриите, затова се препоръчва да се масажират ежедневно онези зони на тялото, където са се появили, а резултатите могат да бъдат видими след няколко седмици. Този зехтин може да се смеси с яйчен белтък и след това да се нанесе върху засегнатите зони. Комбинацията трябва да се остави върху кожата, докато изсъхне, а за ефективни резултати трябва да се повтаря ежедневно в продължение на 2 седмици.

Лечение на стрии с рициново масло: масажът с топло рициново масло върху засегнатата кожа е много добър, поради факта, че това масло съдържа важни за кожата витамини и минерали, а резултатите могат да се видят само след една седмица масаж, като кожата придобива стегнатост и блясък. Това масло може да се смесва с кокосово масло или гел от алое вера, за да се увеличи ефективността му.
 
Естественото бадемово масло против стрии се препоръчва основно като средство за лечение на стрии след раждане, поради факта, че е много богато на мастни киселини и има висока овлажняваща и подмладяваща кожата сила.
 
Някои други природни средства против стрии включват:
 
 
altВитамин А или ретинол


Ретиноидите правят кожата да изглежда по-гладка и по-млада. Те се използват в много козметични кремове за локално приложение, които се продават без рецепта.
 
Простата употреба на локален екстракт от витамин А или пероралното приемане на витамин А може да допринесе за цялостното здраве и външен вид на кожата. Диета, богата на определени храни, като моркови и сладки картофи, също може да помогне за повишаване на нивата на витамин А.
 
Захар и кафе 
 
Захарта или кафето действат като естествени методи за микродермабразио - естествен пилинг.
 
И като се има предвид, че пилингът или микродермабразиото, извършено от дерматолог, е един от малкото клинично доказани методи за избледняване на стриите, това домашно средство изглежда си струва да се опита.
 
Всичко, което трябва да направите, е:
 
Смесете няколко супени лъжици захар с толкова мътеница за кафе (можете да използвате тази, която ви е останала сутрин, след като сте си направили кафе).
Отгоре добавете бадемово, зехтин или кокосово масло, точно толкова, че да достигнете консистенцията на мокър плажен пясък.
 
Можете да добавите малко лимонов сок - естествената му киселинност лекува и намалява белезите.
 
За да използвате, внимателно втрийте сместа в зоните на стриите под душа с кръгови движения.
Tрябва да повтаряте тази процедура поне два пъти седмично, като не забравяте да масажирате сместа в кожата в продължение на 8-10 минути.

Хиалуронова киселина
 
Колагенът е протеинът в кожата, който ѝ позволява да запази формата си и да изглежда здрава. С напредването на възрастта колагенът в лицето и тялото ни намалява.
 
Производството на колаген може да се стимулира с хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина може да се абсорбира чрез прием на капсула или екстракт.
 
Кокосово масло

Тъй като стриите са белези, дължащи се на увреждане на кожата, кокосовото масло може да помогне за бързото заздравяване на външния вид.
 
Кокосовото масло е изследвано заради лечебните си свойства и при плъхове е установено, че намалява времето, необходимо за заздравяване на кожни рани.
 
Нанасянето на кокосово масло върху стриите всеки ден може да премахне червения им вид. Ако не сте алергични към кокосови орехи, това масло се счита за безопасно.

Какаово масло
 
Използването на какаово масло помага за намаляване на стриите и, ако се използва по време на и след бременност, кара стриите да изчезнат напълно.
 
Най-доброто време за използване на какаово масло е вечер, така че го масажирайте добре в кожата и ще забележите, че за сравнително кратък период от време стриите ще изчезнат.
alt
Краставица и лимонов сок
 
Естествената киселинност на лимоновия сок помага за заздравяване и намаляване на белезите, а сокът от краставица осигурява охлаждащ успокояващ ефект, оставяйки кожата свежа.
 
Смесете лимонов сок и сок от краставица в равни части и нанесете сместа върху засегнатите участъци, докато попие в кожата.
Оставете я върху кожата за около 10 минути и след това изплакнете с топла вода.

Подхранваща маска за кожата, приготвена у дома, за намаляване на стриите

Можете да си приготвите натурална маска у дома, която да ви помогне в борбата със стриите - за целта ще са ви необходими: 1:
 
2 жълтъка, разбити
 
сок от един лимон
 
2 супени лъжици овесени ядки
 
2 супени лъжици бадемова паста
достатъчно мляко, за да се получи паста с останалите съставки.
 
Смесете всички съставки заедно, докато получите паста, която можете да прилагате всеки втори ден върху кожата, засегната от стрии.
Оставете тази паста да действа върху кожата, докато се втвърди.
Изплакнете кожата със студена вода, бавно, с кръгови движения, докато остане чиста.
 
Подхранваща домашна маска за кожата за намаляване на стриите

altМожете да си приготвите натурална маска у дома, която да ви помогне в борбата със стриите - за целта ще ви е необходима:

2 жълтъка, разбити

сок от един лимон

2 супени лъжици овесени ядки

2 супени лъжици бадемова паста
достатъчно мляко, за да се получи паста с останалите съставки.

Смесете всички съставки заедно, докато получите паста, която можете да прилагате всеки втори ден върху кожата, засегната от стрии.
Оставете тази паста да действа върху кожата, докато се втвърди.
Изплакнете кожата със студена вода, бавно, с кръгови движения, докато остане чиста.
Необходимо е всяка жена или мъж да разбере, че стриите са напълно нормални и не трябва да се срамува, когато се появят, необходимо е също така всеки да знае или открие причините, поради които са се появили, и как могат да бъдат избледнели или премахнати с помощта на храненето и естествените средства за предотвратяване на стрии.
 
Източник:paradisulverde.com
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Лечения с природни средства на стрии - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: