Какво да правя, ако имам нервно и упорито дете?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
altЖивотът с нервно и упорито дете не е лесен за родителите. Защото понякога упоритите деца почти не участват в неща като ежедневна хигиена (миене на зъби и тяло), хранене навреме и дори лягане. А за родителите това се превръща в постоянна борба.

Характеристики на нервно и упорито дете

 
Не всички упорити деца са и нервни. Ако инатът е черта на характера, нервността е просто отговор на това, което му се случва.
 
Упоритото дете обикновено се характеризира с:

  • по-голяма нужда от внимание от страна на родителите,
  • по-голямо желание да бъдеш чут,
  • любов към собствената независимост,
  • постоянство и решителност, когато харесва това, което прави,
  • по-голяма склонност към избухвания,
  • доминиращо отношение
  • склонност да правите нещата със собствено темпо – често може да мине като мързел.
  • Едно упорито дете ще иска да зного неща, ще задава понякога неудобни въпроси, трудно ще бъде убедено да прави нещо различно от това, което иска. Ще търси отговори, ще бъде критик – много пъти обективен.
Дали тези характеристики са изключително положителни или отрицателни? Трудно да се каже.
 
Ако искаме да придадем положителна конотация, ще кажем за упоритото дете, че има силна воля. Ако не, ще кажем за него, че е упорит.
 

altЖивот с капризно и упорито дете

Животът, когато имате нервно и упорито дете, не винаги е лесен. Можем да се утешим с мисълта, че тези упорити хора, с които преговаряме безкрайно, стават специалисти в областта на интересите си. Без да се отличават във всички области, те пак ще бъдат много добри в определена област. Изглежда, че статистически нервното и упорито дете е по-успешно в учебния план и осъществява плановете си до зряла възраст. В същото време те няма да се влияят твърде лесно от околните. Можем да се надяваме, че това ще осигури поне едно по-спокойно юношество.
 
До тийнейджърските години по-долу са някои неща, които могат да ви помогнат да живеете с волево, нервно и упорито дете.
 

1. Нервното и упорито дете иска да бъде изслушвано

Това е една от основните му характеристики. Не бъркайте изслушването с даването на съвети, да не говорим за морализиране/спорене и т.н. Слушайте внимателно какво има да ви каже. Така ще задоволите нуждата му да бъде изслушван и също така ще го научите как да слуша на свой ред. Ще моделирате поведението: Аз съм търпелив да чуя какво имате да кажете, сега е ваш ред да ме изслушате. В допълнение, слушането му ще ви помогне да откриете какви други идеи има.


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: