Какво да ядем, за да стигнем до 100 години: Храни, които се грижат за здравето ви

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altДългият и здравословен живот е на първо място в списъка с желания на повечето хора. Но как да го постигнете?
 
Авторът Дан Бютнер решава да потърси източника. Работейки с National Geographic и Националния институт по стареене, той идентифицира райони по света, където хората живеят най-дълго и най-здравословно, като Сардиния, Италия, Окинава, Япония и Лома Линда, Калифорния.
 
Те нарекоха тези райони "сини зони", опитвайки се да открият какво е общото между тези популации. Например, хората в сините зони са естествено активни през целия ден, имат значими взаимоотношения в общността и са целеустремени.

Яжте боб

Хората в сините зони ядат редовно боб - поне по половин чаша всеки ден. Бобът (като черен, гарбанзо и бял) е евтин източник на растителни протеини и е пълен с фибри - хранително вещество, което се свързва с по-нисък риск от заболявания и е полезно за здравето на червата.

altВключете кръстоцветни зеленчуци

Броколите, карфиолът и зелето съдържат естествени съединения, които са полезни за сърцето и помагат за предотвратяване на някои видове рак.
 

Закуска с ядки

Столетниците в Синята зона ядат около 50 г ядки на ден - това са около две малки шепи. Можете да променяте вида на ядките (например шамфъстък, орехи и бадеми), за да получите широк спектър от ползи. Лешниците са особено добър избор.
 

Пийте предимно вода

Въпреки че хората в сините зони също пият напитки като чай и кафе, по-голямата част от хидратацията ви трябва да идва от вода. Напитки като газирани сокове са източник №1 на добавена захар за повечето възрастни - а повечето сладки напитки така или иначе са лишени от други хранителни вещества. Въпреки че червеното вино е популярно в някои сини райони, авторите отбелязват, че не трябва да започвате да го пиете, ако още не сте го правили.

altКонсумирайте по-малко захар

Хората в сините райони консумират само една пета от добавената захар, която консумират хората в Северна Америка. Те предпочитат да ядат сладкиши само при специални случаи.

Повече безмесни ястия

В сините райони месото не е централна част от храната. То е по-скоро гарнитура или средство за подобряване на вкуса в рецептите. Храната им е предимно растителна, а основният източник на протеини често е бобът (или тофу в Окинава, Япония).

Покажете благодарността си и се хранете с близките си

Отделете малко време, за да покажете благодарността си преди хранене - и в идеалния случай се наслаждавайте на храната в компанията на семейството и приятелите си.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какво да ядем, за да стигнем до 100 години: Храни, които се грижат за здравето ви - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: