Как да се отървем от желанието за сладко

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Шоколадово блокче с лешници и карамел. Кола. Парче вафла (или цялата опаковка). Искате ги и ги искате СЕГА.
 
Следобедите често идват с желание за сладко. Може би той идва изневиделица или виждате снимка на кремообразен десерт във Facebook. Желанието да хапнете сладка храна окупира ума ви и не ви позволява да довършите спешния доклад. А и така или иначе, можете да хапнете нещо, докато работите, нали?

Защо ви се яде нещо сладко

 
За разлика от глада, който настъпва постепенно и не ви кара да искате да ядете конкретна храна, гладът се появява внезапно и има конкретна цел: обикновено продукти с високо съдържание на мазнини, захар и силен вкус.
 
altМожем да кажем, че гладът за сладко има физически и психически компонент. Често гладът за сладко се свързва с емоционалното хранене. То се появява не в отговор на физическия глад, а за да се справи със стреса, скуката, тревожността или гнева.
 
На физическо ниво гладът се поддържа от факта, че сладките храни повишават нивата на серотонин и допамин - хормони, които влияят положително на настроението. Така че храните с високо съдържание на захар ще ви дадат енергия и добро настроение за момента - достатъчно добра причина да ги пожелаете следващия път, когато сте в лошо настроение.
 
Има и други причини, поради които автоматично посягате към сладкото: умора, много строги диети, недостиг на минерали и витамини, недостатъчен прием на въглехидрати, навик и др.
 
Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да се справите по-добре с желанието си за сладко. Имайте предвид, че не всички от тях работят във всяка ситуация! Зависи много от спусъка, от нещата, които предизвикват желанието ви за сладко. Изпробвайте и вижте какво работи за вас.
 
Моментни стратегии
 
altЗамяна на поведението
 
Когато ви се прииска нещо сладко, спрете и забележете: къде се намирате, с кого сте, каква дейност извършвате, как се чувствате физически (напр. напрегнати) и емоционално (напр. стресирани, щастливи, притеснени), какви мисли свързвате с това желание. Желаете ли конкретен продукт, вкус или текстура?
 
Това е упражнение, което трябва да правите всеки път, когато внезапно ви се прииска да хапнете нещо сладко, защото ви позволява да забележите определени модели и да намерите алтернативи.
 
След като идентифицирате желанията си, променете реакцията си, когато те се появят. Заменете сладкото с приятна нехранителна дейност (разходка, слушане на музика, писане, обаждане на приятел, разтягане и т.н.). Ако е възможно, избягвайте ситуациите, които предизвикват желанието ви за сладко (например избягвайте рафта със сладкиши в супермаркета и не дръжте сладкиши близо до бюрото си, където работите).

Отложете желанието

Едно от решенията би било да спрете, когато почувствате желание, да спрете и да се опитате да "преговаряте" с него, като използвате разума си. Знаем, че е лесно да се каже, но е трудно да се направи :). Предложете да изчакате 15 минути, 1 час или дори един ден, преди да задоволите това желание. Може би просто ще вземете няколко други и ще забравите за него напълно. Обикновено гладът, предизвикан от определени емоционални състояния, е мимолетен и изчезва след 15-20 минути.

altПийте вода

Може да се окаже, че желанието за сладко всъщност е дехидратация, затова изпийте чаша вода, обикновена или подправена с плодове и билки.

Изберете по-здравословна алтернатива

Вместо млечен шоколад изберете качествен черен шоколад. Яжте пресни или сушени плодове. Заменете кремообразната торта с лека плодова тарта. Закусете с бадеми или замразено грозде. (Дори "здравословните" храни имат калории, така че не прекалявайте и с тях).
 
Недостатъкът тук е, че ако желанието ви за определена храна е наистина силно, може да се окаже, че след като сте изяли 4 ябълки, пакетче шамфъстък и протеиново барче, все още ще поглъщате млечния шоколад, който през цялото време сте желали. В дългосрочен план ще имате много по-висок калориен прием, отколкото ако бяхте задоволили първоначалния си глад, плюс най-вероятно чувство за вина.
 

Жадувайте, но умерено

 
Ако сте решили да се поглезите, насладете се на избрания от вас десерт и му се насладете. Вземете си почивка от работа или друга дейност и яжте бавно, внимателно, с внимание. Усетете аромата и вкуса.
 
Или просто се спрете на половин кутия бонбони, вместо на цялата кутия, както сте правили преди. Следващия път изяжте четвърт и така нататък, като постепенно намалявате количеството.

altСтратегии за хранене и начин на живот

  • Определете редовен график на хранене. Не е задължително да се храните по точно едно и също време всеки ден, но се опитайте да поддържате стабилен интервал между храненията, например 3-4 часа. Не гладувайте и не чакайте, докато не можете да ядете повече, когато може да ядете много повече.
  • Включете закуски в диетата си. Ако обикновено огладнявате между основните хранения, дръжте под ръка питателни закуски.
  • Не забранявайте изцяло определени храни или категории храни. Начинът на мислене "Никога не ми е позволено да ям Х храни" създава неудовлетвореност и в крайна сметка може да се окаже, че след много въздържане в даден момент ще изядете сладките неща наготово.
  • Разнообразете диетата си. Диета, която включва повече вкусове, аромати и текстури, може да ви помогне да посрещнете по-добре хранителните си нужди и да разчупите монотонността на повтарящите се или безвкусни ястия. Използвайте подправки и билки, за да придадете вкус на ястията. Канелата например е добър избор за подправяне на някои десерти.
  • Яжте достатъчно протеини и фибри. Препоръчителното количество протеин е минимум 0,8 г протеин/кг телесно тегло/ден и между 10-35% от дневните калории, но това варира в зависимост от нивото на физическа активност, възрастта, пола, мускулната маса, здравословното състояние и евентуалните фитнес цели.
  • Почивайте си достатъчно. Уверете се, че спите достатъчно. В противен случай, в резултат на умората, е вероятно да направите избор на храна, който ще "тренира" желанието ви за сладко.
  • Избирайте "добри" въглехидрати, от храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ориз, царевица, сладки картофи и др.
  • Намалете приема на захар. Споделете тортата си с някого, намалете броя на порциите десерт всяка седмица или използвайте по-малко захар, ако сами приготвяте сладкишите. В тази статия ще намерите още идеи за това как да намалите захарта в диетата си.
  • Вижте дали имате недостиг на витамини или минерали. Направете си кръвни изследвания, за да установите евентуални дефицити, и се обърнете към лекаря си за подходящ съвет.
  • Намалете стреса. Стресът оказва влияние върху хранителното поведение, особено при жените, и може да ви накара да ядете повече сладкиши, за да се успокоите, да се храните на емоционална основа.


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: